Futbol süper ligi 2020-2021 sezonunda atılan şutların analizi ve sezon sonu başarı sıralamasına etkisi - Akçal, Emrullah (My University, 2023)
FUTBOL SÜPER LİGİ 2020-2021 SEZONUNDA ATILAN ŞUTLARIN ANALİZİ VE SEZON SONU BAŞARI SIRALAMASINA ETKİSİ Amaç Çalışmanın amacı, Türkiye Spor Toto Süper Ligi (TSTSL) 2020-2021 sezonunda ilk dörtte ve son dörtte bitiren takımların attıkları şutlarda; hücum türü (HT), pas türü (PT), şut aksiyonu (ŞA), topa vuruş şekli (TVŞ), şut bölgesi (ŞB) ve şut pası bölgesi (ŞPB) parametrelerinin şut sonucuna etkisini ve bu parametrelerin sezon sonu puan sıralamasıyla ilişkisini inceleyerek, antrenörlere şutun sonucunu etki eden parametreler ve sezon sonu puan sıralamasında başarılı ve başarısız takımlar arasındaki farklar hakkında bilgi vererek yol göstermektir. Yöntem Çalışmanın evreni TSTSL bulunan takımların attığı şutlardır, çalışmanın örneklemi sezon sonu puan sıralamasında ilk 4 ve son 4 sıradaki takımların attığı şutlardır. Şut görüntüleri TSTSL maç görüntü ve veri sağlayıcı firması InStat Sport’un ‘https://football.instatscout.com’ web sitesi üzerinden maç görüntüleri izlenerek kalem kâğıt metoduyla veri toplama çizelgesi üzerinde kodlarla not tutularak toplandı. Bulgular ve Sonuç Araştırma bulgularının sonucunda; HT, PT, ŞA ve TVŞ parametrelerinin şut sonucuna istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulundu (p<0,05). Akan Oyundan (AO) atılan şutlarda ŞB’sinin şut sonucuna istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulundu (p<0,05). AO’dan Direkt Vuruş (DV) ile gerçekleşen şutlarda ŞPB’sinin şut sonucuna istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulundu (p<0,05). AO’dan Eksilterek Vuruş (EV) ile gerçekleşen şutlarda ŞPB’nin şut sonucuna istatistiksel olarak anlamlı etkisi bulunamadı (p>0,05). Sezon sonu puan sıralamasında ilk 4 sıradaki takımlar ile son 4 sıradaki takımlar arasında ŞPB, ŞB ve şut sonucu parametrelerinde anlamlı fark bulundu (p<0,05). Sonuç olarak, bu veriler ışığında şutun AO’dan, DK1 veya İK4 ŞPB’lerinden, OGB2 (C7) şut bölgesine yerden atılan pastan sonra ayakla yapılan DV ile gerçekleşmesi şutun gol olma oranı arttırdığı belirlendiğinde. Antrenman ve maç planlarının buna göre planlanması önerilmektedir.

ANALYSIS OF THE SHOTS TAKEN IN THE FOOTBALL SUPER LEAGUE 2020-2021 SEASON AND ITS EFFECT ON THE END-OF-SEASON SUCCESS RANKING Objective The aim of the study is to examine the effect of attack type (HT), pass type (PT), shot action (ŞA), kick action (TVŞ), kick zone (ŞB) and shot pass zone (ŞPB) parameters on the shot result and the relationship of these parameters with the end-of-season point ranking in the shots taken by the teams that finished in the first four and last four in the Turkish Spor Toto Super League (TSTSL) 2020-2021 season. To guide the coaches by giving information about the parameters affecting the result of the shot and the differences between successful and unsuccessful teams in the end of season point ranking. Material and Method The population of the study is the shots taken by the teams in the TSTSL, the sample of the study is the shots taken by the teams in the first 4 and last 4 places in the end of season point ranking. The shot images were viewed on the ‘https://football.instatscout.com’ website of InStat Sport, the TSTSL match video and data provider company. Data were collected by notational method by making notes with codes on the data collection chart. Findings and Conclusion As a result of the findings of the research; HT, PT, ŞA and TVŞ parameters had a statistically significant effect on the shot result (p<0,05). There was a statistically significant effect of ŞB on the shot result in shots from AO (p<0,05). There was a statistically significant effect of ŞPB on the result of shots with DV from AO (p<0,05). There was no statistically significant effect of SPB on the shot result in shots with EV from AO (p>0,05). There was a significant difference between the teams in the first 4 places and the teams in the last 4 places in the end-season point ranking in terms of ŞPB, ŞB and shot result parameters (p<0.05). As a result, it is thought that knowing the parameters affecting the result of the shot and including them in the training and match plan will affect the teams’ goal conversion and end-of-season success ranking.
Analysis of the shots taken in the football super league 2020-2021 season and its effect on the end-of-season success ranking
Keywords: Football; Futbol; Futbol takımları; maç analizi; match analysis; shot analysis; shot pass zone; shot zone; Soccer teams; şut analizi; şut bölgesi; şut pası bölgesi Soccer