Compatibility of Michael Walzer’s Justwar theory with new wars - Kırbaşoğlu, Sümeyye Zeynep (My University, 2020)
Savaşa dair tartışmalar askeri strateji uzmanlarının, Uluslararası İlişkiler düşünürlerinin ve devlet adamlarının konularıdır: ancak, savaşın siyaset felsefesinin meselesi olduğu reddedilmemelidir. Çünkü siyasete, devlete ve yönetime dair bütün gerçekliklerin içinde savaş, kısıtlamaları, yasakları ve sınırlandırmalarıyla haklı savaş geleneği ile pratik bir ahlak sorununu temsil eder; savaşı ahlaki ve hukuki anlamda çerçevelendirir. Buna ek olarak, savaşla birlikte, adil savaş geleneği de zaman içerisinde değişime uğramıştır ve adil savaş kavramı şu an, yeni savaşların oldukça yok edici stratejileri ve araçlarının meydan okumasıyla karşı karşıya gelmiştir; yeni savaşlar adil savaşı yozlaştırmaktadır. Bu tezde, Michael Walzer’ın haklı savaş teorisinin yeni savaşlarla ilişkisini inceleyeceğim. Dolayısıyla, Walzer’ın teorisinin neden günümüz yeni savaşlarıyla uyumsuz olduğunu sorguluyorum. Bu bağlamda iddia ettiğim şey Walzer’ın haklı savaş teorisinde geliştirdiği ahlaki argümanın, yeni savaşlara göre revizyona tabi tutulması gerektiğidir. Özetle, haklı savaşın nasıl yeni savaşların elinde eridiğini analiz edeceğim ve yeni savaşlar da haklı savaş olabilir mi sorusuna cevap arayacağım.

The debates over the war are the issues of military strategists, IR thinkers, and statesmen; however, it cannot be rejected that war is a matter of political philosophy in that among all realities, regarding politics, state, and governing; war represents a practical moral question with restrictions, limitations, and prohibitions of warfare by just war tradition; it restricts warfare in moral and legal terms. Besides, with war, just war tradition has been evolved and its current position is confronted with the challenge of highly destructive strategies and instruments of new wars and in this regard, just war tradition corrupts within the new wars. In this thesis, I will examine Michael Walzer’s just war theory and its relations with the concept of new wars. I question why Walzer’s theory of just war is incompatible with the current new wars. In this case, I argue that Walzer’s moral argument which is developed as a result of his just war theory needs a deep revision in sense of the new wars. All in all, I will try to analyze how just war theory erode within the hands of new wars and question whether new wars could be just wars?
Keywords: Haklı Savaş; International relations; Just Wars; New Wars; Political science; Siyasal bilim; Uluslararası ilişkiler; Walzer; Yeni Savaşlar