Türkiye’de 12 Eylül 1980 sonrası yazılı basındaki Türk Milliyetçiliği söyleminin milletvekili genel seçimlerine etkisi - Tansi, M. Deniz (My University, 2003)
Milliyetçilik, 1789 Fransız devriminden itibaren ulusların kaderini belirleyen bir ideoloji olmuştur. Özellikle, marksist rejimlerin çöküşünden sonra, milliyetçilik yeniden yükselen bir değer haline gelmiştir. 'Türk Milliyetçiliği'nin ilk refleksi, dağılan Osmanlı İmparatorluğu'nu korumak zemininde gerçekleşmiştir. Ana amaç, imparatorluğu korumak olmuştur. Ancak önce Balkan ulusları ve sonradan da Araplar, Osmanlı İmparatorluğu'na başkaldırıp, ayrılınca, 'Türk Milliyetçiliği', Türk unsuruna ağırlık vermeye başlamıştır. 'Ulusal Kurtuluş Savaşı'ndan sonra, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Yeni ulus-devlet, 'Ulus-Devlet Milliyetçiliği'ni benimsemiştir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, antikomünizm, 'Türk Milliyetçiliği'nin ana ekseni durumuna gelmiştir. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra, askeri yönetim, Türk halkından, 'Atatürk Milliyetçiliği'ni resmi ideoloji olarak benimsemelerini istemiştir. 'Atatürk Milliyetçiliği', askeri yönetimin hazırladığı yeni anayasada da yer almıştır. 1990'lı yıllarda PKK saldırıları, Türkiye'yi rahatsız etmeye başlamıştır. 1992 yılında 'Kürt Milliyetçiliği', MGK'da 'bölücülük' adıyla, devletin öncelikli tehdidi olarak kabul edilmiştir. 'Bölücülük' tehdidi, 'Türk Milliyetçiliği'nin yeni kaynağı durumuna gelmiştir. 2000'li yıllarda ise, 'bölücülük' tehdidini de içine alan, AB eksenindeki 'Türk Milliyetçiliği' çizgisi baskın konuma gelmiştir.Bu çalışmada, 1983, 1987, 1991, 1995, 1999, 2002 genel seçimlerinde, yazılı basındaki 'Türk Milliyetçiliği' söylemi araştırılmıştır. Çalışmada, yazılı basının, milliyetçi söylemi üreten, kamuoyunu buna göre yönlendiren, siyasal partileri bu çerçevede kategorize eden bir hareket alanına sahip olduğu için, içerik ve biçim değiştiren milliyetçiliğe uygun yeni söylemler yaratarak; siyasal partileri ve kamuoyunu yönlendirdiği; geri beslenim mekanizmasına uygun olarak her ikisinden de etkilendiği sonucuna varılmıştır. Nationalism has been the determining ideology of the nations since 1789 French Revolution. Especially, after the decline of the Marxist regimes, nationalism has been accepted on a new developing value. 'Turkish Nationalism' has increased its power to maintain the existence of the Ottoman State. Main mission was maintaining the empire. But Balkan nations and Arabian nations struggled with the Ottoman State for the independence so the 'Turkish Nationalism' started to emphasize to the pure Turkish elements. After National Liberation War, the Turkish Republic was founded as a nation state. This new state applied nationalism of a nation state. In post second world war duration, anticommunism became 'Turkish Nationalism's main axis. In September 12, 1980 military coup, military administration requested M.K.Atatürk's nationalism accepted as official ideology. This nationalism has also been placed in the new constitution. In 1990's, intensive PKK's attacks affected Turkey. As a consequence, in 1992, 'seperatonism' which means 'Kurdish Nationalism' was accepted as a main threat for the Turkish Republic in the National Security Council. And then the anti-seperatist ideology became the new resource of the 'Turkish Nationalism'. During 2000's, on the other hand, 'Turkish Nationalism' in the axis of EU which includes anti-seperatist ideology has become more dominant. In this study, Turkish Nationalist Discourse in 1983,1987,1991,1995,1999,2002 general elections campaigns on the printed media is analyzed. Since printed media owns a sphere which creates nationalist discourse, manipulates public opinion and categorizes political parties with respect to this discourse; it can create new discourses which are in harmony with changing nationalism, it can manipulate political parties and public opinion. Finally, printed media affects itself because of this creation and manipulation as a feedback mechanism.
Keywords: Seçimler; Siyasal bilimler (Siyaset bilimi); Siyasal süreçler; Toplum bilimleri