N-(2,4-Dimetilfenil) -3- oksobütanamit türevi hidrazonların sentezi ve yapılarının aydınlatılması - Hamzaçebi, Murat Çağlar (My University, 2007)
1. ÖZET Hidrazonlar antitüberküler , antibakteriyal , antifungal , antitümöral aktivitelere sahip bileşiklerdir . Bazı azo ve hidrazonların pigment veya boyar madde özellikleri mevcuttur . Bu arştırmada N-(2,4-dimetilfenil)-3-oksobutanamid’den haraketle yeni hidrazonların sentezlenmesi amaçlanmıştır . N-(2,4-dimetilfenil)-3-oksobutanamit’le sülfanilik asit , 4 – nitroanilin , 4 – aminosalisilikasit , sülfonilamid , sülfametoksazol , sülfatiyazol , sülfapiridin , sülfamerazin’in diazonyum tuzlarıyla kenetlenerek ; N – ( 2 , 4 – dimetilfenil ) – 2 – [ 4 ( benzensülfonik asit ) hidrazono ] – 3 – oksobütanamid (1a) , N – ( 2 , 4 – dimetilfenil ) – 2 – [( 4 – nitrofenil ) hidrazono ] – 3 – oksobütanamid (1b) , N – ( 2 , 4 – dimetilfenil ) – 2 – [ 4 ( 2 – hidroksibenzoik asit ) hidrazono ] – 3 – oksobütanamid (1c) , N – ( 2 , 4 – dimetilfenil ) – 2 – [( 4 – sülfamoilfenil ) hidrazono ] – 3 – oksobütanamid (1d) , N – ( 2 , 4 – dimetilfenil ) – 2 – ({ 4 – [( 5 – metilizoksazol – 3 – il ) sülfamoil ] fenil } hidrazono ) – 3 – oksobütanamid (1e) , N – ( 2 , 4 – dimetilfenil ) – 2 – ( 4 – {[( 1 , 3 – tiyazol – 2 – il ) sülfamoil ] fenil } hidrazono ) – 3 – oksobütanamit , (1f) , N – ( 2 , 4 – dimetilfenil ) – 2 – ({[ 4 – (piridin – 2 – il ) sulfamoil ] fenil } hidrazono ) – 3 – oksobütanamit , (1g) , N – ( 2 , 4 – dimetilfenil ) – 2 – ({ 4 – [( 4 – metilpirimidin – 2 – il ) sülfamoil ] fenil } hidrazono ) – 3 – oksobütanamid (1h) elde edilmiştir . Sentezlenen bileşiklerin yapıları elementel analiz ve UV , IR , 1H – NMR , kütle spektroskopik yöntemleri ile aydınlatılmıştır . 2.

Synthesis and Elucidation of Structure of Hydrazones Derived From N-(2,4-dimethylphenyl)-3-oxobutanamide Hydrozones have been known to exhibit certain pharmacological properties ie antitubercular , antibacterial , antifungal , antitumoral . Several azo and hydrazo compounds have pigment or colorant properties . In this research ; N – ( 2 , 4 – dimethylphenyl ) – 2 – [ 4 ( benzenesulfonic acid ) hydrazono ] – 3 – oxobutanamide (1a) , N – ( 2 , 4 – dimethylphenyl) – 2 – [( 4 – nitrophenyl ) hydrazono ] – 3 – oxobutanamide (1b) , N – ( 2 , 4 – dimethylphenyl) – 2 – [ 4 ( 2 – hydroxybenzoic acid ) hydrazono ] – 3 – oxobutanamide (1c) , N – ( 2 , 4 – dimethylphenyl ) – 2 – [( 4 – sulfamoilphenyl ) hydrazono ] – 3 – oxobutanamide (1d) , N – ( 2 , 4 – dimethylphenyl ) – 2 – ({ 4 – [( 5 – methylizoxazole – 3 – yl ) sulfamoil ] phenyl } hydrazono ) – 3 – oxobutanamide (1e) , N – ( 2 , 4 – dimethylphenyl ) – 2 – ( 4 – {[( 1 , 3 – thiazole – 2 – yl ) sulfamoil ] phenyl } hydrazono ) – 3 – oxobutanamide (1f) , N – ( 2 , 4 – dimethylphenyl ) – 2 – ({[ 4 – ( pyridine – 2 – yl ) sulfamoil ] phenyl } hydrazono ) – 3 – oxobutanamide (1g) , N – ( 2 , 4 – dimethylphenyl ) – 2 – ({ 4 – [( 4 – methylpyrimidine – 2 – il ) sulfamoil ] phenyl } hydrazono ) – 3 – oxobutanamide (1h) were obtained coupling the diazonium salts of sulfanilic acid , 4 – nitroaniline , 4 – aminosalicylic acid , sulfanilamid , sulfamethoxazole , sulfathiazole , sulfapyridine , sulfamerazine with N-(2,4-dimethylphenyl)-3-oxobutanamide . The structures of the synthesized compounds were elucidated by elementel analysis , UV , IR , 1H – NMR and mass spectroscopics methods .
Keywords: Farmasötik Kimya; Hidrazon; Yapı Tayini