İlk dönem kelam kaynaklarında Ehl-i Kitap anlayışı - Albayrak, Hamit (My University, 2006)
(_lk Dönem Kelam Kaynaklarında Ehl-i Kitap Anlayısı) “_lk Dönem Kelam Kaynaklarında Ehl-i Kitap Anlayısı” adını tasıyan tezimizde erken dönem kelam âlimlerinin Ehl-i Kitab’a yaklasımlarını, elestirilerini ortaya koymaya çalıstık. Tezimizi ilk dönemde yasayan her itikadi ekolden bir âlimin eseri etrafında olusturduk. Bu anlamda tezimize Cahız Matüridi ve Bâkıllânî’nin eserleri kaynak teskil etmistir. Tezimiz giris, sahıslara göre düzenlenmis üç ana bölüm ve sonuçtan olusmaktadır. Çalısmamızın sonucunda, dönemin özelligi olarak ilk dönem kelam kaynaklarında Ehl-i Kitapla alakalı olarak yazılan bölümlerin genel anlamda reddiye niteligi tasıdıgını ve bu reddiyelerin de Uluhiyyet ve nübüvvet konularında yogunlastıgını görmüs olduk.

(The understanding of “al-ahl al-Kitap” in the boks of the early period of Kalam) In this thesis which is called “The understanding of “al-ahl al-Kitap” in the boks of the early period of Kalam we investigated, the sights and critiques of Kalam shoolars of early period about al-ahl al-kitab. We gave form our thesis around the whole doctrines which exists in the early period of Kalam. Therefore, eximied the subject, according to the books of Cahız, Matüridi and Bakillani. This thsis included an introduction and three units which formed according to the shoolars. The results which reached in this thesis, the units that written about al-ahl al-kitab generally as a recection and this rejections interested with thedogy and prophethoot.
Keywords: İslam Dini; Kelam