Sanal alıştırma ortamlarında doğrulayıcı geribildirim kullanımının motivasyona, akademik başarıya ve kalıcı öğrenmeye etkisi - Çelen, Bekir (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı; “Sanal Alıştırma Ortamlarında” (SAO) doğrulayıcı geribildirim kullanımın motivasyona, akademik başarıya ve kalıcı öğrenmeye etkisini incelemektir. İnternet kullanımının hızla arttığı günümüzde eğitimin önemli amaçlarından biri de özelikle ergenlik çağındaki bireylerin sanal ortamda verimsiz zaman geçirmeleri yerine öğrenerek verimli zaman geçirmesini sağlamaktır. Bu çalışmayla internet kullanımını verimli hale getirmek için araştırmacı tarafından yarışmacı atmosfer içerisinde SAO tasarlanmaya çalışılmıştır. Oluşturulan bu SAO’da, öğrencilerin akranlarıyla alıştırma yaparken yarış içinde olması ve daha yüksek skoru elde etmek amacıyla sürekli takip etme isteği duymaları amaçlanmıştır. Deneme modelinin kullanıldığı bu araştırma, iki deney ve bir kontrol grubunun oluşturduğu 3 Sayısal, 3 Sözel ve 4 Eşit Ağırlıklı sınıftan toplam 180 Lise ikinci sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Birinci deney grubundaki öğrencilere, SAO’ da Anında Doğrulayıcı Geribildirim ve Sonda Geribildirim(ADG + SG); ikinci deney grubuna ise sadece Sonda Geribildirim (SG) yöntemleri uygulanmıştır. Kontrol grubu öğrencileri ise sadece geleneksel yöntemle eğitime devam etmişlerdir. Uygulama öncesi eş çalışma gruplarının belirlenmesinde öğrencilerin birinci dönem

dersi not ortalamaları kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; (ADG + SG) kullanan Deney 1 Grubunun sadece (SG) kullanılan Deney 2 Grubuna ve Kontrol Grubuna göre motivasyon ve kalıcı öğrenmelerine katkı sağladığı; ancak akademik başarıda bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Sanal Alıştırma Ortamları, Doğrulayıcı Geribildirim, Motivasyon ABSTRACT The purpose of this study is to investigate the effects of the use of confirmative feedback in “Cyber Based Drills Atmosphere” (CBDA) on motivation, academic success and permanent learning. Nowadays in which the use of internet increasing rapidly, especially for adolescents; instead of inproductive time in cyber atmosphere, time that is used for learning in cyber atmosphere is an important purpose for education. With this study, it has been tried to plan a cyber based drills atmosphere in competitive situation by the researcher. In this cyber based drills atmosphere, as the students compete with each other, to make better scores, students` willing to follow continuously is aimed. Conducted through the use of experimental model, the study was carried out on 180 high school 2nd grade students(3 Sayısal, 3 Sözel, 4 Eşit Ağırlıklı) which constituted two experimental and a control group. To the students of the first experimental group, instant confirmative feedback in CBDA and feedback after drills. (ICF+FAD) and to the students of the second experimental group, only feedback after drills(FAD) techniques are applied. Control group continued only conventional education. The students` grade point averages for the English lesson from the first term were used so as to determine the co-working groups prior to the application. The study concluded that; although the first experimental group that used (ICF+FAD) had more influence on the motivation and permanent learning than the 2nd experimental group that used (FAD) and the control group but there is no difference between the groups` academical success. Cyber Based Drills, Confirmative Feedback, Motivation
Keywords: Akademik Başarı; Motivasyon_Eğitim; Öğrenim ve Öğretim; Öğrenim ve Öğretim_Teknoloji Eğitimi