Alfred hitchcock sinemasında psikanalitik açıdan İD, EGO, SÜPEREGO “psycho/ sapık örneği” - Mater Utku, Çiğdem (My University, 2010)
nema, Gerilim, Alfred Hitchcock, Sapık, İd, Ego, Süperego ÖZET ALFRED HITCHCOCK SİNEMASINDA PSİKANALİTİK AÇIDAN İD, EGO, SÜPEREGO “PSYCHO/ SAPIK ÖRNEĞİ” Dünya sinemasının en önemli isimlerinden, ekol yaratıcı yönetmen Alfred Hitchcock, sessiz sinema döneminden başlayarak sinemada çeşitli akımlara öncülük etmiş, filmleriyle sinema tarihinde çok önemli köşe taşları oluşturmuştur. Büyük yönetmenin en önemli filmlerinden biri olan Sapık/ Psycho sinemada psikanalizin önemli ilk eserlerinden biridir. Filmin karakterleri Norman Bates ve Marion Crane üzerinden psikanalitik okumalar yapıldığında, Hitchcock’un psikanalizin temel taşları id, ego ve süperegoyu karakterler üzerinden anlattığını görmek mümkündür. Karakterler, film siyah beyaz olmasına karşın filmin renkleri ve anlatım dili, olay örgüsü filmin sinema tarihinin en önemli psikolojik gerilimlerinden biri olmasını sağlamış, ardından gelen sinemanın da öncüsü olmuştur. Gerilim ve psikolojik filmlerin atası kabul edilebilecek Sapık/ Psycho psikanalitik açıdan önemli bir filmdir. Bu çalışma, 1963 yapımı Sapık/ Psycho filmindeki id, ego ve süperego kavramlarının psikanalitik açıdan okunması üzerinedir. nema, thriller, Alfred Hitchcock, Psycho, Id, Ego, Superego

ID, EGO AND SUPEREGO WITH A PSYCHO-ANALYTIC POINT OF VIEW ON ALFRED HITCHCOCK’S CINEMA AN EXAMPLE: PSCYHO One of the most important figures of world cinema, Alfred Hitchcock, a master, was the pioneer of the cinema movement and a milestone for the world cinema history with most of his movies. A masterpiece by Hitchcock, Psycho was an important example for psychoanalysis in cinema. Norman Bates and Marion Crane, Hitchcock’s characters were the tools of psychoanalytic study, indicators for id, ego and superego. Characters, despite the movie is black and white, the color use of the director, film language and the story created one of the most important thriller movies of the world cinema and became pioneer for the following cinema. Ancestor of horror and thriller movies of world cinema, Psycho is an important expression on psychoanalysis. This thesis is on id, ego and superego on Hitchcock’s Pscyho on psychoanalytic point of view.
Keywords: Gerilim; İletişim; Psikoloji; Sinema