Graves hastalığı tedavisinde sabit 10 mci ve 15 mci iyot-131 dozlarının karşılaştırılması: 11 Yıllık tecrübe - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç: Sabit doz Iyot-131 (RAI) tedavisi, karmaşık hesaplamalara ihtiyaç duymayan basit ancak etkin bir seçenektir. Bu çalışmada, Graves hastalığında sabit 10 ve 15 mCi ile RAI tedavisi sonuçları karşılaştırıldı. Hastalar ve Yöntem: 1997-2008 tarihleri arasında sabit 10 mCi (n:48) ve sabit 15 mCi (n:9) RAI tedavisi almış ve en az 2 yıl takip edilmiş 55 hastanın takip dosyaları incelenerek başarılı (ötiroidi, hipotiroidi) ve başarısız (persiste hipertiroidi) tedavi oranları ile sonuçlara etkili olabilecek parametreler analiz edildi. Bulgular: 10 mCi alan grupta tedavi başarı oranı %87 (ötiroidi %9.1, hipotiroidi %78.2) olarak bulunurken, 15 mCi alan grupta bu değer %100 (hipotiroidi) olarak bulundu. Her iki grup arasında, kullanılan ortalama propylthiouracil dozu dışında (10 mCi: 190 mg, 15 mCi: 350 mg, p<0.05) anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: Sabit 10 ve 15 mCi RAI doz uygulamalarının her ikisi de Graves hastalığının tedavisinde başarılı sonuç vermiştir. Sabit 10 mCi verilen hastalarda düşük oranda da olsa persistan hipertiroidizm izlenebilmektedir

Objectives: Fixed dose Iodine-131 (RAI) treatment is a simple method which does not obviate sophisticated calculations. In this study, we compared the results of fixed 10mCi and 15 mCi RAI treatment. Patients and Methods: In this study we included 55 patients who received fixed 10 mCi and 15 mCi RAI treatment between 1997-2008 years and were followed for at least 2 years. Then we analyzed the results as successful (euthyroid, hypothyroid) and unsuccessful (persistant hyperthyroid) treatment rates and other parameters that could have affected the results. Results: The success rate in patients who received 10 mCi RAI was 87% (euthyroid 9.1%, hypothyroid 78.2%). The success rate in patients who received 15 mCi RAI was 100% (hypothyroid). There is no statistically significant difference between these groups except mean propythiouracil doses (10 mCi: 190 mg, 15 mCi: 350 mg, p <0.05). Conclusion: Fixed 10 mCi and 15 mCi RAI dose applications were both successful in the treatment of Graves disease. Albeit at a lower rate persistent hyperthyroidism can be seen in patients given fixed 10 mCi RAI dose.
Comparison of fixed 10 mci and 15 mci ıodine-131 doses for the treatment of graves disease: 11 Year study
Keywords: Genel ve Dahili Tıp