Erken çocukluk dönemi psikiyatrik sorunları ile ebeveyn depresyonu arasındaki ilişki: Cinsiyetin rolü - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Amaç: 43 aylıktan daha küçük çocuklardaki psikiyatrik sorunlar ile anne ve babalarındaki depresif duygudurum arasındaki ilişkinin ve cinsiyetin bu ilişki üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: On bir aylık dönemde çocuk psikiyatrisi kliniğine getirilen yaşları 14-43 (30.81 ± 8.11) aylık tüm olgular (%72,2'si erkek, %27,7'si kız, toplam 108 olgu) ile anne ve babaları çalışmaya alınmıştır. Çocuklarla yapılan ayrıntılı klinik değerlendirmeler ve ebeveynlerle yapılan yapılandırılmış klinik görüşmelerin yanı sıra, çocuklardaki sosyal ve duygusal sorun düzeyini incelemek için "2-3 Yaş Çocukları için Davranış Değerlendirme Ölçeği", ebeveynlerdeki depresyon şiddetini değerlendirmek için Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Bulgular: Annelerindeki depresyon tanısı varlığı ve şiddeti ile kız çocuklarında içe yönelim (p=0.004), dışa yönelim (p=0.003) ve toplam (p=0.002) psikiyatrik sorun düzeyleri, babalarındaki depresyon tanısı varlığı ve şiddeti ile erkek çocuklarında dışa yönelim (p=0.05) sorun düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ileri analizlerde, yaygın gelişim bozukluk grubu dışlandığında da, stres indeksi puanı yükseldikçe ve/veya anne depresyon varlığında sadece kızlarda daha yüksek ÇDDÖ puanları görülmüştür. Tartışma: Erken çocukluk döneminde gözlenen psikiyatrik sorunlar ile özellikle aynı cinsiyetteki ebeveynin depresyonu arasında anlamlı bir ilişki görülmektedir. Ayrıca, bulgular erken çocukluk döneminde kız çocuklarının psikiyatrik yakınma gelişimi açısından sosyal stres etkenlerine daha duyarlı olduklarını düşündürmektedir.

Objective: The aim of this study is to investigate the association between the psychiatric problems of the toddlers and maternal and/or paternal depression, as well as the effect of gender on this association. Method: In a period of eleven months, all consecutive referrals to a child psychiatry out-patient clinic between 14-43 (30.81 ± 8.11) months of age were included (n=108) (males 72.2%, females 27.7%). In addition to comprehensive clinical assessment of children and structured clinical interview with parents, for toddlers Child Behavior Checklist 2/3 and for parents Beck Depression Inventory were given. Results: The severity of maternal depression was significantly correlated with the severity of internalizing (p=0.004), externalizing (p=0.003) and total (p=0.002) problems of their daughters. The severity of paternal depression was found to be significantly correlated with the severity of externalizing (p=0.05) problems of their sons. After exclusion of the pervasive developmental disorders, CBCL scores of girls were only found to be significantly higher when the mother was depressive and/or had higher stress index scores. Discussion: Results of the present study suggested that psychiatric problems in early childhood were significantly associated with depression of the parent of the same gender. In addition, in early childhood, girls appeared to be more vulnerable to social stresors in terms of the development of psychiatric complaints.
Psychiatric problems of toddlers and parental depression: The role of gender
Keywords: Psikiyatri; Aile Çalışmaları; Psikoloji; Sosyoloji; Kadın Araştırmaları