“Bir siyasal iletişim aracı olarak Almanya’daki Türk medyasının, Almanya’da yaşayan Türklerin siyasal tercihleri üzerine etkisi” - Genel, Mehmet Gökhan (My University, 2010)
yasal İletişim, Almanya’daki Türk Medyası, Siyasal Davranışlar ÖZET “BİR SİYASAL İLETİŞİM ARACI OLARAK ALMANYA’DAKİ TÜRK MEDYASININ, ALMANYA’DA YAŞAYAN TÜRKLERİN SİYASAL TERCİHLERİ ÜZERİNE ETKİSİ” Bu çalışmanın amacı, gündem belirleme modeli çerçevesinde Almanya’daki Türk medyasının Almanya’da yaşayan Türklerin siyasal tercihlerine etki edip etmediğini araştırmaktır. Daha genel bir perspektifte ise kitle iletişim araçlarının, bireylerin tutum ve davranışlarını ne ölçüde şekillendirip şekillendirmediğini öğrenebilmektir. Kitle iletişim araçlarının, popüler kullanımıyla “medya”nın bireylerin ve toplumların düşüncelerini, hayata bakış açılarını kuvvetli şekilde etkilediği bilinen bir gerçektir. İletişim uzmanları bu konu ile ilgili ampirik çalışmalarını 20. Yüzyılın başlarından itibaren günümüze kadar sürdürmüşlerdir. “Medya etki araştırmaları” olarak ta bilinen bu araştırmalar başlıca üç dönemden oluşmaktadır. Birinci dönem, 1900’lerden 1940’lara kadar olan dönemi kapsamakta olup, medya etkilerinin güçlü etkilere sahip olduğu dönem aralığıdır. İkinci dönem ise, 1940’lardan 1970’lere kadar olan medyanın sınırlı etkilere sahip olduğu dönemdir. Üçüncü dönem ise 1970’lerden günümüze kadar olan ve medyanın tekrar güçlü etkilere dönüş sağladığı dönemdir. Bu araştırmaya yön veren ana düşünce, yukarıda bahsedilen etki araştırmalarının birinci ve üçüncü dönemindeki medya etkilerinin güçlü olduğu hipotezidir. Çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde siyaset, siyasal ideolojiler, iletişim, siyasal iletişim gibi başlıklar tartışılarak çalışmaya teorik arka plan oluşturulmuştur. İkinci bölümde gündem belirleme paradigması, siyasal davranışlar, Almanya Türkleri, Almanya’ya göç süreci ve Almanya’daki Türk medyası ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Almanya’da gerçekleştirilen konuya dönük alan araştırmasına ve bu araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda belli başlı bazı bulgulara ulaşılmıştır. Bunlardan en önemlisi Almanya’da yaşayan Türklerin medyayı çok büyük bir oranda takip etmelerine karşın, gurbetçilerin siyasal davranışlarının şekillenmesinde medyanın öngörüldüğü şekliyle çok büyük etkiye sahip olmadığı anlaşılmıştır. Eş deyişle araştırmadan çıkan sonuç, medya etki araştırmalarının birinci ve üçüncü dönemine ait bulgulardan daha ziyade ikinci dönemindeki bulgulara, yani medyanın sınırlı etkilere sahip olduğu düşüncesine daha yakındır. Bir başka ifade ile, Almanya Türklerinin siyasal tutum ve davranışlarının oluşmasında medyanın yanı sıra bir takım başka faktörlerin ve dinamiklerin de etkili olduğu gerçeğidir. Political communication, Turkish media in Germany, Political behavior

“THE ROLE OF THE TURKISH MEDIA IN GERMANY AS A MEANS OF POLITICAL COMMUNICATION ON THE POLITICAL CHOICES OF THE TURKS IN GERMANY” The aim of this study is to analyse whether the Turkish media in Germany is influential on the political choices of the Turks living in Germany within the framework of agenda setting. Anoher aim from a broader perspective is to point out whether the means of mass communication shape the political attitudes and behaviors of individuals. It is a reality that means of mass communication, or in daily use the media, strongly influence the individuals’ and societies’ thoughts and perspectives on life. Experts of communication have been empirically studying on this subject since the beginning of the 20th century. These studies namely known as “media effect researches” are comprised of three periods. The first period covers the era between the 1900 to 1940’s whereby in this period media effects were very powerful. The second period covers the era between 1940’s and 1970’s, a period whereby media had limited effects. The third period dates from the 1970’s until now whereby media has been regaining its former influential status. The main theme that manipulated this study is the hypothesis that media effects have been powerful in the first and third periods stated above. This study is composed of three main sections. The first section, namely theoretical background, deals with the concepts of politics, political ideologies, communicaqtion and political communication. In the second section the subtitles namely paradigms of agenda setting, political behavior, Turks in Germany, the process of Turkish immigration to Germany and the Turkish media in Germany have been handled. In the third section, the field research carried out in Germany and the findings of the research have been referred to. As a result of this research, certain findings have been achieved. The most important of these findings is that although Turks in Germany have generally been following the Turkish media, their political choices are not much influenced by the media as expected. In other words, the result of the research is closer to the findings of the second period of media effect researches -a period whereby these effects were very limited- rather than the ones in the first and third periods. In other words, apart from media, other factors and dynamics have been influential on the political choices and attitudes of the Turks in Germany.
Keywords: Almanya_Medya; Almanya_Siyaset ve Yönetim_Türkiye; Medya; Türkiye_Medya