Türkiye süper ligi futbal maçlarında uygulanan hücum organizasyonlarının karşılaştırmalı analizi ve maç sonuçlarına etkisinin incelenmesi - Çakıroğlu, Metin (My University, 2005)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Süper Ligi futbol maçlarında uygulanan başarılı hücum organizasyonlarının karşılaştırmalı analizi ve maç sonuçlarına etkisinin incelenmesidir. Türkiye Süper Ligi'nden 46 maç ve Şampiyonlar Ligi'nden 25 maç olmak üzere toplam 71 maç videokasete kaydedildi. Araştırmada el notasyon analiz tekniği kullanıldı. Başarılı hücum organizasyonlarının yapısını belirlemek için kullanılan analiz kriterlerinin geçerliliği Cronbach Alpha ile test edildi (a=0,81). Analiz kriterlerinin tanımlanmasına ve değerlendirilmesine ilişkin veriler, alanında uzman 5 kişilik bir ekip tarafından (Teknik Direktör ve/ veya Öğretim Üyesi) toplu ve yüz yüze görüşmeler sonucunda elde edildi. Gözlemler arası ve gözlemciler arası güvenirliği belirlemek amacıyla kappa istatistiği kullanıldı. İstatistiksel analizlerde nonparametrik analiz tekniklerinden Mann-Whitney U ve Ki-kare testi (X2) kullanıldı, (p<0.05) düzeyi anlamlı kabul edildi. Türkiye Süper Ligi ile Şampiyonlar Ligi arasında; Hücum biçimi, hücum başlangıç bölgesi, topa temas sayısı, şut atılan bölgeler, pas veren oyuncunun hareketi, şut atan oyuncunun hareketi ve şut tekniği bakımından anlamlı farklılık belirlendi (p<0.05). Türkiye Süper Ligi'ndeki kazanan ve kaybeden takımlar arasında ise hücum süresi, pas yapılan bölgeler, şutların isabeti ve şut atılan bölgeler bakımından anlamlı bir farklılık belirlendi (p<0.05). The objective of this paper is to study the premier analysis of successful offensive organizations in the Premier Turkish League and their effects on the match scores. 46 matches from Turkish League and 25 matches from the Champions League; totally 71 matches were recorded on videotape. In the research, hand notation analysis technique has been used. Validity of analysis criteria used for the determination of the successful offensive organizations was tested with the cronbach alpha test (a=0.81). Data concerning the definition and evaluation of the analysis criteria have been gathered by a five member's team who are experts in their areas (Technical coach and/ or Lecturer) as a result of face to face and collective meetings. Kappa (K) statistic has been used in order to determine reliability among observations and observes. In the statistical analysis, Mann Whitney U and Chi-Square test, one of the nonparametric analysis techniques, has been used and (p<0.05) level has been accepted as meaningful. Between Premier Turkish League and Champions League, according to the offensive style, offensive starting zone, ball touch number, shooting zones, passer player movement, shooting player movement and shoot technique a meaningful difference has been determined (p<0.05). Also between the winning and loser teams in the premier Turkish League, there has been a meaningful difference detected according to the offense time, passing zones, shots on target and shooting zones
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Futbol; Top oyunları