Die begrenzte Offenlegung des Abhängigkeitsberichts (§ 312 AktG)_x000D_ im deutschen Recht - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Im Rahmen des Schutzsystems des deutschen faktischen Konzernrechts (§§ 311 ff. AktG) werden besondere Vorschriften(§§ 312 - 315 AktG) geregelt, welche spezielle Instrumenten bzw. Mechanismen zur Überprüfung der Einhaltung desBenachteiligungsverbots der Grundnorm § 311 AktG vorsehen. In diesem Zusammenhang schreibt das Gesetz vor, dassalle Rechtsgeschäfte und Maßnahmen, die durch die Abhängigkeit beeinflusst sein können, in einem Abhängigkeitsbericht(§ 312 AktG) dokumentiert und der Bericht selbst dann durch den Abschlussprüfer (§ 313 AktG) sowie den Aufsichtsrat derabhängigen Gesellschaft (§ 314 AktG) und ggf. durch Sonderprüfer (§ 315 AktG) überprüft werden müssen. Der Bericht wirdde lege lata nicht offengelegt und er ist grundsätzlich für die Abschlussprüfer, Aufsichtsrat und Sonderprüfer bestimmt. Dieaußenstehenden Aktionäre und Gläubiger der abhängigen Gesellschaft haben aus Gründen der Vertraulichkeit auch keinEinsichtsrecht in den Abhängigkeitsbericht. Aber der Bericht gewinnt trotzdem bis zu einem gewissen Grad Publizität undverbessert die Informationsmöglichkeiten der außenstehenden Aktionäre bzw. Gläubiger dadurch, dass die Schlusserklärungdes Vorstands in dem Lagebericht, die Prüfungsergebnisse des Aufsichtsrats in dem Aufsichtsratsbericht sowie ggf. derSonderprüfungsbericht offengelegt werden. Man kann daher von einer “begrenzten Offenlegung„ des Abhängigkeitsberichtsim deutschen Recht sprechen, auch wenn der Bericht selbst nicht vollständig offengelegt werden darf.

Alman hukukunda fiili topluluklar için öngörülmüş olan sistem kapsamında (§§ 311 ff. AktG), bağlı şirketlerin_x000D_ hakimiyetin uygulanması suretiyle kayba uğratılmasını yasaklayan temel normun (§ 311 AktG) gereği gibi_x000D_ uygulanabilmesini sağlamak amacıyla özel düzenlemeler yapılmış (§§ 312 - 315 AktG); bu amaca yönelik_x000D_ birtakım özel araçlar ve mekanizmalar öngörülmüştür. Bu bağlamda hakimiyet etkisi altında yapılan tüm hukuki_x000D_ işlemlerin ve alınan önlemlerin bir “bağlılık raporu” kapsamında bildirilmesi; bu raporun kapanış denetçileri (§_x000D_ 313 AktG), bağlı şirketin denetim kurulu (§ 314 AktG) ve -atanmış olmaları halinde- özel denetçiler (§ 315 AktG)_x000D_ tarafından kontrol edilmesi/değerlendirilmesi öngörülmüştür. Kanun gereği söz konusu bağlılık raporunun_x000D_ kamuya açıklanması söz konusu olmayıp; rapor esasen gerekli kontrollerin yapılması amacına yönelik olarak_x000D_ söz konusu kapanış denetçileri, denetim kurulu ve özel denetçiler için öngörülmüştür. Bağlı şirketin azınlıkta_x000D_ kalan pay sahipleri ve alacaklıları ise bağlılık raporunun gizliliği ilkesi gereğince (raporu) inceleme yetkisine_x000D_ sahip değildirler. Ancak raporun sonuç kısmının yönetim kurulunun faaliyet raporuna konulması, denetim_x000D_ kurulunun rapora ilişkin değerlendirmesinin denetim kurulu raporunda yer alması ve -varsa- özel denetçi_x000D_ raporunun açıklanması sebebiyle, bağlılık raporunun belli bir dereceye kadar aleniyet kazanması ve böylelikle_x000D_ bağlı şirketin azınlık pay sahipleri ile alacaklılarının -kısmen de olsa- raporda yer alan bilgilere ulaşması söz_x000D_ konusu olmaktadır. Dolayısıyla bağlılık raporu her ne kadar bütünüyle açıklanmasa/aleniyet kazanmasa da,_x000D_ gerek raporun sonuç kısmının yıllık faaliyet raporunda yer alacak olması, gerekse raporu inceleme yetkisi olan_x000D_ kişilerin rapora ilişkin değerlendirmelerinin açıklanacak olması sebebiyle, Alman hukukunda bağlılık raporunun_x000D_ “kısmen” de olsa aleniyet kazandığından bahsedilebilecektir.;As a part of the protection system of the de facto group law in Germany (§§ 311 ff. AktG), some regulations are provided_x000D_ which regulate special instruments or mechanisms for checking compliance with the basic rule of the prohibition of_x000D_ disadvantage (§ 311 AktG). In this context, the law stipulates that all legal transactions and measures that may be influenced_x000D_ by the dependency must be documented in a dependency report (§ 312 AktG) and that the report must then be checked_x000D_ by the auditor (§ 313 AktG) and the supervisory board of the dependent company (§ 314 AktG) and by special auditors (§_x000D_ 315 AktG). The report is not published de lege lata and is generally intended for the auditors, the supervisory board and_x000D_ special auditors. For reasons of confidentiality, the shareholders and creditors of the dependent company also have no right_x000D_ to inspect the dependency report. However, the report still gains a certain degree of publicity and improves the information_x000D_ available to outside shareholders and creditors by disclosing the final declaration of the board in the management report,_x000D_ the audit results of the supervisory board in the supervisory board report and the special audit report. Therefore, one can_x000D_ therefore speak of “limited publicity” of the dependency report in German law, even if it can not be fully disclosed.
Alman Hukukunda Bağlılık Raporunun (§ 312 AktG) Kısmen Açıklanması;The Limited Publicity of the Dependency Report (§ 312 AktG) in German Law