Belirli grupların anonim şirket yönetim kurulunda temsili - Ölmez, Fatih (My University, 2021)
Belirli grupların anonim şirket yönetim kuruluda temsili, yönetim kurulu üyelerinin seçiminde uygulanan çoğunluk ilkesi sebebi ile yönetim kurulu üyelerini belirleme imkânına sahip olmayanlar lehine tanınabilecek bir imtiyaz türüdür. Kendilerine yönetim kurulunda temsil edilme hakkı tanınabilecek; belirli pay grupları, özellik ve nitelikleriyle belirli bir grup oluşturan pay sahipleri ve azınlık kavramlarının incelenmesi, kapsamının belirlenmesi, bunların temsil edilme şekline ve temsilcilerin seçimine ilişkin hukuki sorunların incelenmesi ve seçilen temsilcinin hukuki durumunun belirlenmesi araştırmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmada öncelikle yönetim kurulunda temsil edilme hakkı tanınabilecek hak sahipleri incelenmiş, devamında hakkın uygulanmasına ilişkin prosedür, karşılaştırmalı hukuktan da yararlanılmak suretiyle incelenmiştir.

Representation of certain groups in the board of directors of joint stock companies is a type of privilege that can be granted in favor of those who do not have the opportunity to determine board members due to the majority principle applied in the election of board members. The basis of the study is to examine the concepts of certain share groups, shareholders forming a specific group with their features and qualifications and minority. Apart from this, examining the legal problems regarding the representation method and the selection of representatives and determining the legal status of the elected representative is the basis of the research. In the study, firstly the right holders who could be granted the right to be represented on the board of directors were examined, and then the procedure regarding the implementation of the right was examined by using of comparative law.
Keywords: azınlık temsili; bağlayıcı aday önerme; binding nomination; Civil law; group privilege; grup imtiyazı; grup temsili; İmtiyaz; Medeni hukuk; minority representation; pay grupları; pay sahibi grupları; Privilage; privilege in management; representation of groups; share groups; shareholder groups; yönetimde temsil imtiyazı