CHP (1938-1950) ve DP (1950-1960) dönemleri gençlik politikaları karşılaştırması : süreklilikler ve kırılmalar - Akay, Furkan (My University, 2020)
ÖZETCHP (1938-1950) VE DP (1950-1960) DÖNEMLERİ GENÇLİKPOLİTİKALARI KARŞILAŞTIRMASI:SÜREKLİLİKLER VEKIRILMALARBugün insan yaşamının bir evresi olarak karşımıza çıkan gençlik dönemi, tarihin günümüzeyakın olan kısmında, sanayi devrimi sonrası türetilmiş, ulus devletleşme ile birlikte uyruklaştırmanınsahası olmuş, bu alanı konu edinen kamu politikası yazını ağırlıklı olarak 1980 yılı sonrasında teşekkülettirilmiştir. Nispeten yeni olarak adlandırılabilecek alanda devletlerin gençlik politikası başlığı altındayaptığı uygulamalar da yine yakın dönemin ürünü olmaktadır. Ancak gençlik politikası kavramınınortaya çıkışından önce de çeşitli politika alanlarında yapılan uygulamalardan bir gençlik politikasıizlencesi çıkarmak mümkündür. Bu çalışma, Türkiye’nin 1938-1960 yılları arasını kapsayan dönemindeizlenen gençlik politikalarını CHP (1938-1960) ve DP (1950-1960) dönemleri olarak incelemekte,kırılma ve süreklilikleri saptama iddiası ile literatüre bu alanda katkı sağlama çabasını içermektedir.1938 sonrası CHP Dönemi’nin gençlik politikası izlencesine bakıldığında kendisinden öncekidönemde izlenen gençlik politikalarından belli noktalarda farklılaştığı görülmektedir. Bu farklılaşmaağırlıklı olarak gençliğe verilen eğitimin içeriğinde gerçekleşmiştir. CHP dönemi gençlik politikaları,yeni sistemin meşruiyetini yeni yetiştirilen vatandaşlar olan, gençler üzerinden inşa etme çabası olaraközetlenebilir. Bu çabanın yanında gençler iyi değerlendirilmesi gereken işgücü kaynağı olarakgörülmüştür. DP döneminde ise gençler üzerinden meşruiyet inşa etme çabası yoğunluğunukaybetmiştir. Ancak Gençler, DP döneminde de iyi değerlendirilmesi gereken işgücü kaynağı olarakgörülmeye devam etmiştir.

ABSTRACTCOMPARISON OF YOUTH POLICIES OF CHP (1938-1950) AND DP(1950-1960) PERIODS: CONTINUITIES AND BREAKSThe youth period, which appears as a phase of human life today, was derived after theindustrial revolution in the part of history close to today, became the field of nationalization with thenation-stateization, and the public policy literature on this field was mainly formed after 1980. Thepractices of the states under the title of youth policy in the field that can be called relatively new are alsothe products of the recent period. However, before the emergence of the concept of youth policy, it ispossible to derive a youth policy program from the practices in various policy areas. In this study,Turkey's 1938-1960 between the years covering the period monitored the youth policies of the CHP(1938-1960) and the DP (1950-1960) examines the period, the literature dealing with allegationsdetection breaking continuity and include the effort to contribute in this area.Looking at the youth policy program of the CHP Period after 1938, it is seen that it differsfrom the youth policies followed in the previous period at certain points. This differentiation took placemainly in the content of the education given to the youth. Youth policies of the CHP period can besummarized as an effort to build the legitimacy of the new system through newly trained citizens, youngpeople. In addition to this effort, young people are seen as a workforce resource that should be wellutilized. In the DP period, the effort to build legitimacy through the youth lost its intensity. However,the youth continued to be seen as a workforce resource that should be well utilized during the DP period
Keywords: Cumhuriyet Halk Partisi; Democratic Party; Demokrat Parti Youth; Gençlik; Gençlik Politikası; Kamu yönetimi; Political science; Public administration; Republican People's Party; Siyasal bilim