Girişimci Suriyeli sığınmacıların işgücü piyasası deneyimleri: Fatih örneği - Yılmaz, Büşra (My University, 2019)
Suriye iç savaşı nedeniyle 2011 Nisan tarihinde başlayan kitlesel göç hareketine, açık kapı politikası uygulayarak en fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir. Geçici koruma kapsamına alınan Suriyelilerin, öncelikli olarak insani ihtiyaçları giderilmiştir. Ancak uzayan savaş süreci, Türkiye’de sayıları 4 milyona yaklaşan Suriyeliler için sosyal, kültürel ve ekonomik entegrasyon politikalarının geliştirilmesini mecburi kılmıştır.Suriyeli akını, Türkiye ekonomisini de etkisi altına almıştır. Türkiye işgücü piyasasında yaşanan istihdam problemleri, artan işsizlik ve kayıt dışı istihdam Suriyelilerle birlikte piyasada artan olumsuz etkilerdir. Suriyeli girişimciler ise Suriyelilerin piyasada yarattıkları olumsuz etkileri kırmakta önemli rol oynamaktadır.Çalışma kapsamında, Fatih ilçesindeki girişimci Suriyeliler ile yapılan derinlemesine mülakatlar neticesinde ekonomik büyümeye katkı sunacak olan Suriyeli girişimcilerin iş gücü piyasasındaki olumlu ve olumsuz deneyimleri derlenmiştir. Elde edilen bilgiler, ekonomik entegrasyon sürecinde Suriyeli girişimcilerin Türkiye işgücü piyasasına adaptasyonlarını zorlaştıran birçok engelin bulunduğunu göstermektedir. Çalışma kapsamında derlenen Suriyeli girişimcilerin işgücü piyasasındaki olumsuz deneyimlerine karşılık çözüm niteliğinde öneriler sunulmuştur. Ekonomik entegrasyon sürecinde yaşanan problemlerin çözümü ve aksaklıkların giderilmesi, Suriyeli girişimciler ve Türkiye iş gücü piyasası adına karşılıklı kazanıma imkân tanıyacaktır.

Turkey has been sheltering the highest number of Syrian refugees due to the open door policy it has implemented in the face of mass migration caused by the civil war which started in April 2011 in Syria. Firstly, the humanitarian needs of Syrian refugees have been fulfilled. However, the prolonged Syrian war has made it a necessity to make social, cultural and economic integration policies for Syrian refugees whose number has reached almost 4 million in Turkey.Syrian refugee influx also affected Turkey’s economy and labor market. Escalating unemployment rates and growing informal economy is among the negative impacts that have deepened with the involvement of Syrian refugees in Turkish labor market. On the other hand, Syrian entrepreneurs play a crucial role in alleviating these unfavorable impacts in the market.In this study, the positive and negative experiences of Syrian refugees, who would contribute to the economic growth, in the Turkish labor market has been examined. The data and information collected during the study demonstrates that there are numerous obstacles making it difficult for Syrian entrepreneurs to adapt to the Turkish labor market. Solution suggestions for the problems that Syrian entrepreneurs face in the labor market have been developed within the study. The solutions to the problems experienced and elimination of inconveniences in the process of economic integration would provide opportunities for both Syrian entrepreneurs and Turkish labor market.
Keywords: Employement; Entrepreneurship; Girişimcilik; İstihdam Syrian Refugee; İş gücü Piyasası; Labor Market; Suriyeli Sığınmacı