Gayrimenkul değerlemesi ve raporlanması - Kabataş, Yaşar (My University, 2005)
Bu çalışmanın konusu, bir varlık kalemi olan gayrimenkullerin değerinin tespit edilmesi ve raporlanmasına yönelik olmuştur.Burada amaç,değerlemenin uygun bir yöntemle, doğru ve güvenilir olarak yapılarak raporlanmasıdır. Şirketlerin duran varlıklar bölümünde yer alan gayrimenkullerin değerlemesinin yapılması da önemli bir konudur. Zira gayrimenkullerin değeri enflasyonist şartlar dışında pek çok parametreden etkilenmektedir. Bu değişkenlerin doğru analiz edilerek, sağlıklı, güvenilir bir gayrimenkul değeri oluşturmak, şirketin

varlıklarının büyüklüğünü tespit etmek açısından da önemlidir. Yine şirket aktifine kayıtlı olmayan, ipotek karşılığı olan gayrimenkullerin finansal sisteme katkı sağlaması, güvenilir bir gayrimenkul değerlemesiyle mümkün olabilir. Çalışmada, değer ve değerlemeyle ilgili temel kavramlar açıklanmış ve bu konudaki farklı görüşler ortaya konmuştur. Yine değerlemenin yapılış amaçları açıklanmış, değerlemenin rolü ve önemi üzerinde durulmuştur. Gayrimenkul kavramının tanımı yapılarak, gayrimenkul çeşitlerinin sınıflandırılması yapılmıştır. Gayrimenkul değerlemenin amaçları ortaya konmuş ve değerleme yöntemleri açıklanmıştır. Gayrimenkullerin menkulleşme yöntemleri Medeni Kanun ve Sermaye Piyasası Kanunu bakımından ele alınmış ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları anlatılmıştır.Gayrimenkul değerini etkileyen unsurlar ve temel noktalar açıklığa kavuşturulmuştur. Dünyada değerlemeyle ilgili mesleki kuruluşlar anlatılmıştır. Bu mesleki kuruluşlar; Rics, Appraisal Institute, Tegova, IVSC' dir.ABD,İngiltere ve Almanya'da,değerleme uygulamalarıyla ilgili meslek kurallarının ve sorumluluklarının ne olduğu anlatılmıştır. Türkiye'de değerlemeyle ilgili mevzuat, değerleme uzmanlarının meslek örgütü Değerleme Uzmanları Derneği anlatılmıştır. Yine gayrimenkul değerlemeyi ilgilendiren kanunlar ele alınmıştır. Ayrıca gayrimenkul değerlemesinin mali tablolarla ilgisi anlatılmıştır. Gayrimenkul değerleme işini yapan , gayrimenkul değerleme şirketleri anlatılmıştır. Türkiye'de gayrimenkul değerlemesi yapılması konusunda dünya uygulamalarına göre aksaklıklar olduğu,değerleme raporu konusunda bir yöntemin tam olarak oluşturulamadığı görülmüştür.Değerleme uzmanı tanımının kapsamının farklılaştırılarak, bütün değerleme işlemleri için ele alınması faydalı olacağı kanısı oluşmuştur. ABSTRACT The subject of this work is intended to determine and report the value of real estates which are the items of living.the aim of this work is to do appraising with the help of appropriate methods in right and reliable ways. Valuation of Real estates, which take part in the stable section of companies,is also an important subject.Because the value of real estates are influenced by a lots of parameters except inflational conditions.Gathering a trustable and healthy valuation of real estates by analyzing these variables is also important for determining the net worth of company.Furthermore,the real estates which are not recorded into the company assets and mortgaged can only be contributed to the system by making a trustable valuation of estates. In this work;basic concepts of value and valuation are stated and different oppinions are manifestated.also the aim ,importance and role of appraising are explained in this work. The kinds of real estates are classified by describing the concept 'real estate'.The aims and methods of valueing real estates are clearly stated.The methods of estating real estates are held on behalf of the civil law and capital market laws.The basic points and facts which affects the value of real estates are clearly shown. The occupational authorities in the world on appraisals are widely defined.These occupational authorities are; Rics, appraisal instute, Tegova, IVSC. This work also explains what the applications and the occupational rules are in England and Germany. The regulations on valuation in turkey and the organization of experts on valuation- which is an occupational organization- are also taken into consideration on this work.and also the laws related to valuation are briefly explained.Furthermore, the relation between valuation and financial reports are explained. Appraising companies which are valueing these real estates are explained. As a result of this research , it is seen that the regulations on appraising in turkey show some failures when compared to the other countries and seen that Turkey hasn't form a complete method on appraising yet. The idea of changing the concept of 'expert of appraisal' is thought to be more useful on all valuation procedures.
Keywords: Gayrimenkul Değerlemesi; Muhasebe