Kozmeti̇kte kullanılacak doğal uçucu yağlar içeren esansın geli̇şti̇ri̇lmesi̇ ve karakteri̇zasyonu - Strelnikov, Artyom (My University, 2023)
Esanslar günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Kişisel tarzımızı geliştirmek ve hoş bir atmosfer yaratmak için çeşitli ürünlerde kullanılırlar. İyi seçilmiş bir koku anıları canlandırabilir, moralimizi yükseltebilir ve hatta kendimizi daha güvende hissetmemize yardımcı olabilir. Bu nedenlerden dolayı, esanslar kendini ifade etmenin önemli bir yönüdür ve deneyimlerimizi ve başkaları tarafından algılanma şeklimizi şekillendirmede büyük rol oynayabilir. Esans üretimi, çeşitli hammaddelerin harmanlanmasından oluşan karmaşık bir süreci içerir. Bu, doğal uçucu yağları, aromatik bileşiklerini ve diğer bileşenleri içerebilir. Doğal uçucu yağlar, köklerden, çiçeklerden ve diğer doğal kaynaklardan elde edildikleri ve bitkinin doğal aromasını ve tedavi edici özelliklerini içerdikleri için birçok kokunun temelidir. Aromatik bileşikleri, doğal bileşenlerin kokusunu taklit etmek için bir laboratuvarda oluşturulan sentetik moleküllerdir. Son yıllarda koku üretiminde doğal esansiyel yağların kullanımına yönelik artan bir eğilim vardır. Doğal esansiyel yağlar, bitkinin doğal kokusunu ve tedavi edici özelliklerini içeren yüksek konsantre bitki özleridir. Sentetik bileşenlere göre daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir alternatif olarak kabul edilirler ve ayrıca cilt üzerinde daha hassastırlar. Bu çalışma kapsamında esans kompozisyonunun tüm tasarım ve hazırlık aşamaları incelenerek yeni bir esans kompozisyonu hazırlanmıştır. Hazırlanan esans kompozisyonunun içeriği GC-MS analiz metotları ile incelenerek taklit edilme olasılığı kontrol edilmiştir. Tasarlanan esans kompozisyonunda citrus bergamia melarosa, thuja orientalis, cedrus atlantica, cupressus funebris, syzygium aromaticum l., cuminum cyminum l., eucalyptus globulus, lavandula hydrida grosso ve mentha viridis doğal uçucu yağlar kullanılıp, onların ürün üzerindeki etki tartışılmıştır. Aynı zamanda sentetik yollar ile elde edilen beta ionone, galaxolide, vertofix, iso e super ve triplal gibi moleküller esans tasarımında kullanılmıştır. Çalışma esnasında GC-MS ile refraktometre, dansimetre, parlama noktası ölçer gibi analitik cihazlarının esans tasarım ve kalite kontrol aşamalardaki katkısı incelenmiştir.

Fragrances are an integral part of our daily life. They are used in various products to enhance our personal style and create a pleasant atmosphere. A well-chosen scent can bring back memories, lift our spirits, and even help us feel more secure. For these reasons, fragrances are an important aspect of self-expression and can play a large role in shaping our experiences and the way we are perceived by others. Fragrance production involves a complex process of blending various raw materials. This may include natural essential oils, aromatic compounds, and other ingredients. Natural essential oils are the basis of many fragrances, as they are derived from roots, flowers and other natural sources and contain the natural aroma and therapeutic properties of the plant. Aromatic compounds are synthetic molecules created in a laboratory to mimic the scent of natural ingredients. In recent years, there has been an increasing trend towards the use of natural essential oils in fragrance production. Natural essential oils are highly concentrated plant extracts containing the natural scent and therapeutic properties of the plant. They are considered a more sustainable and environmentally friendly alternative to synthetic ingredients and are also gentler on the skin. Within the scope of this study, a new fragrance composition was prepared by examining all the design and preparation stages of the essence composition. The content of the prepared fragrance composition was examined by GC-MS analysis methods and the possibility of imitation was checked. In the designed fragrance, Citrus bergamia melarosa, Thuja orientalis, Cedrus atlantica, Cupressus funebris, Syzygium aromaticum L., Cuminum cyminum L., Eucalyptus globulus, Lavandula hydrida grosso and Mentha viridis were used, and their effects on fragrance were discussed. At the same time, molecules such as beta ionone, galaxolide, vertofix, iso E super and triplal obtained by synthetic production were used in the fragrance design. During the study, the contribution of analytical devices such as GC-MS, refractometer, densimeter and flash point meter in essence design and quality control stages was examined.
Development and characterization of fragrance containing natural essential oils to be used in cosmetic
Keywords: Chemistry, analytic; Cosmetics; Esans; esansiyel yağlar Fragrance; essential oils; GC/ MS; Kimya, analitik; Kozmetik; Parfüm; Perfumes