A critical discourse analysis of the representation of Islamism through “Bilgi ve Hikmet” - İsmail, Merve (My University, 2022)
Moderniteyle olan gerilimli ilişkisine rağmen İslamcılık modern bir olgudur. Cevapları tarihsel bağlamda değişse de, İslamcılık moderniteyle birlikte gelen sorulara ve problemlere karşı ortaya çıkmıştır. Soğuk Savaş sonrası dünyanın ve Türkiye’nin değişen tarihsel bağlamı, pek çok olgu gibi İslamcılık içinde yeni bir döneme işaret ediyordu. Küreselleşmeyle birlikte modernite ve unsurları tüm dünyada daha fazla yayıldı. Ancak klasik modernizm anlayışı bu yeni dönemle birlikte aşınmaya uğradı. Alternatif ya da çoklu moderniteler paradigmasıyla gündeme gelen yeni anlayışa göre İslam, artık modern olana karşı keskin bir zıtlığı ifade etmiyordu. İran devriminin getirdiği hayalkırıklığı, “yeşil” sermayenin yükselmesi, Müslümanlar tarafından tüketim biçimlerinin gün geçtikçe daha fazla benimsenmesi, demokrasi, çoğulculuk, birarada yaşama gibi kavramların öne çıkması, İslamcıların siyasi yarışa dahil olmaları gibi gelişmeler İslamcılık için de yeni bir döneme işaret ediyordu. Bu çalışma böyle bir tarihsel bağlamda İslamcı söylemin nasıl şekillendiğini Bilgi ve Hikmet dergisi aracılığıyla incelemektedir. İslamcıların söylemleri, demokrasi, İslam devleti ve kadın meselesi üzerinden analiz edilmektedir. Bunu yaparken Talal Asad’ın “söylemsel gelenek” kavramsallaştırılması kullanılmaktadır.

Islamism is a modern phenomenon despite its tense relationship with modernity. Even though its answers have differentiated under the historical context, Islamism has emerged against the questions and problems came along with modernity. The post-Cold War context has marked a new period for Islamism like for lots of phenomena. The institutions of modernity have spread around the world thanks to globalization process. However, the rigidity of modernity based on the classical modernization understanding has been eroded with this new period. In the new understanding that has gained currency thanks to multiple or alternative modernities paradigm, Islam no more has represented a sharp contrast to modernity. Some developments such as the disappointment that stems from Iran Revolution, the rise of “green” capital, the adaptation of the new consume forms by Muslims more than ever, the gaining more prominence of some concepts such as democracy, pluralism, coextience, the inclusion of Islamists in politics have indicated the new period for Islamism, as well. This thesis examines how Islamist discourse was shaped in this historical context through the magazine named “Bilgi ve Hikmet”. Discourses of Islamists will be analysed by focusing on the concepts of democracy, Islamic state and women issue. By doing so, the conceptual framework named “discursive tradition” proposed by Talal Asad will be used.
Keywords: bilgi ve Hikmet; Bilgi ve Hikmet Islamism; critical discourse analysis; discursive tradition; Eleştirel Söylem Analizi; Islam; Islamist discourse; İslam; İslamcı Söylem; İslamcılık; Söylemsel Gelenek; Talal Asad