Sistemik öneme haiz finansal kuruluşların (SIFI) düzenlenmesi, denetlenmesi ve çözümlenmesi - Ekici, Çağdaş (My University, 2013)
stemik risk, sistemik önemi haiz finansal kuruluşlar (SIFI), finansal istikrar, düzenleme, denetim, çözümleme. ÖZET SİSTEMİK ÖNEME HAİZ FİNANSAL KURULUŞLARIN (SIFI) DÜZENLENMESİ, DENETLENMESİ VE ÇÖZÜMLENMESİ Bugüne kadar ortaya çıkmış olan en gelişmiş ve karmaşık sistemlerden birisi olan ekonomide tam etkinliği sağlayabilmek veya etkinlik düzeyinin artması adına gerekli ön koşullardan birisi finansal istikrardır. Sistemik önemi haiz finansal kuruluşlar (SIFI) büyüklük, karmaşıklık ve sistemik bağlantıları gibi özellikleri nedeniyle sorunlu hale gelmesi veya iflası finansal istikrar ve reel ekonomi üzerinde oldukça ciddi etkilere neden olan finansal kuruluşlardır. SIFI’ların iflaslarının ulusal hatta küresel boyutlu finansal istikrarsızlıkların en önemli kaynaklarından birisi olması, SIFI’ların otoritelerin düzenleme, denetim ve çözümleme politikalarının odağına daha fazla alınmasıyla sonuçlanmıştır. Bu nedenle halihazırda ulusal literatürde SIFI’larla ilişkili oldukça sınırlı sayıda çalışma bulunmasına rağmen, finansal istikrar üzerindeki önemi nedeniyle SIFI’lara ilişkin uluslar arası literatürün hızlı biçimde genişlediği görülmektedir. Bu çalışmada, SIFI’ların düzenlenmesine, denetlenmesine ve çözümlenmesine ilişkin mevcut yapı ve güncel çalışmalar ile bu konuların gelişim trendinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Ayrıca SIFI politikalarının etkinlik seviyesinin yükselmesi amacıyla SIFI’ların belirlenmesine ilişkin bir yaklaşım geliştirilmiştir.

REGULATION, SUPERVISION AND RESOLUTİON OF SYSTEMICALLY IMPORTANT FINANCIAL INSTITUTIONS (SIFI) Financial stability is one of the essential preconditions to ensure economic efficiency or improve efficiency level in the economy which is one of the most complicated and developed system that has existed so far. Systemically Important Financial Institutions (SIFI) are the financial institutions that cause significant impacts on the financial stability and the reel economy due to their charecteristics like size, interconnectivity and substitutability. SIFI failures are the main resources of the national and global financial instabilities. Due to this reason authorities attach more importance to SIFIs in their regulation, supervision and resolution policies. Although there are limited academic study in national finance literature about SIFIs, as a result of importance on financial stability SIFI literature has been expanded day by day. In this study, it is aimed to reveal the current structure and studies regarding regulation, supervision and resolution of SIFIs and future trends in these issues. Additionally to enhance the efficieny level of SIFI policies a SIFI assessment methodology has been developed. Key Words: Systemic risk, systemically important financial institutions (SIFI), financial stability, regulation, supervision, resolution.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal Kurumlar; Finasal düzenleme