Hedge fonların krizler esnasındaki davranışları ve gelişmekte olan piyasalara etkileri - Sanatsever, Taner (My University, 2009)
Hedge Fonlar; küreselleşme ile birlikte yeni bir finansal çağın ürünleri olarak ortaya çıkmışlardır. Girdikleri pozisyonlarla ve yatırım yaptıkları karmaşık finansal enstrümanlar ile küreselleşmenin finans tarafında son 10-15 yıldır çok önemli yer edinmişlerdir. Tez çalışmamın amacı, hedge fonların finansal krizler esnasında nasıl davrandıkları ve krizlerin derinleşmesinde nasıl rol aldıkları hakkında sonuçlara ulaşmaya çalışmaktır. Asya krizi ve küresel finansal kriz esnasında hedge fonların davranışları karşılaştırılmışır. Bunun yanında bazı ülkelerin aldığı önlemler de karşılaştırmalı olarak yer almaktadır. Bir büyük hedge fonun batması çok daha büyük bir batığı ortaya çıkarabilmektedir. Bunun yanında, bu fonun yaptığı hareketler diğer hedge fonları ve yatırımcıları da etkileyerek tam bir finansal türbülansa neden olabilmektedir. Korunma amacı gütmesi gerekirken çok büyük riskler ve pozisyonlar alarak piyasaların aşırı dalgalanmalarına öncülük etmeye başlamışlardır. Sonuç bölümünde hedge fonların davranışları hakkında sonuçlar ortaya konmaya çalışılmış ve belli bir çerçece içinde düzenlemeler gerektiği listelenmiştir. Karşılaşılan sorunların çözümleri konusunda da öneriler yer almaktadır. Hedge Fonlar, Finansal Kriz, Gelişmekte Olan Piyasalar

Hedge funds; accrue tools of a new financial age with globalization. They take place very important role with joined positions and invested complex financial instruments in financial side of the globalization im 10-15 years. The purpose of my thesis, how hedge funds behaviour on financial crisis and how the roles of hedge funds at crisis deepen about work to reach consequences. Hedge funds behaviours compare on Asia crisis and global financial crisis. In addition to this, actions of some countries accrue comparable. If a big hedge fund is bankrupt, a bigger sunk can be appered. Moreover, a hedge fund actions affects other hedge funds and investors so it can cause a financial turbulence. They begin to pioneer extreme waving of markets with very big risks and positions while they needed to be purpose protection. At the conclusion part, results of hedge funds behaviour worked to put and listed to regulations in a frame. Suggestions take place about solutions of encountered problems. Key Words: Hedge Funds, Financial Crisis, Emerging Markets
Keywords: Ekonomik Kriz; Fonlar; Krizler; Yatırım Yönetimi