‘Suna' filminin anatomisi ve Türkiye'de yoksul kadın temalı filmler - Sezgin, Çiğdem (My University, 2021)
‘Suna’ adlı uzun metrajlı kurmaca filmin, fikir aşamasından itibaren gelişim ve tamamlanma sürecinin anlatıldığı eser metninde; yoksulluk olgusu, Türkiye’de yoksulluk ve yoksul kadınların hayata tutunma biçimleri irdelenmiştir. Ayrıca Türkiye ve Dünya sinema tarihinde iz bırakmış yoksulluk temalı filmler hatırlanmıştır. Bağımsız Türkiye Sineması’nda ‘yoksul kadın karakterlere odaklanan’ filmlere örnekler verilmiş ve filmlerin kısa analizleri yapılmıştır. ‘Suna’ filminin senaryosunun yazım aşaması detaylarıyla anlatılmıştır. Filme konu olan kişiler ve olaylara değinilmiştir. Filmin ön hazırlık evresi detaylarıyla anlatılmış olup; fonlanma süreci, kast çalışmalar, ekip kurulumu, mekân gezileri, ortak yapımcıların projeye dahil olma serüvenine ayrıntılarıyla yer verilmiştir. Filmin çekim evresi ve post prodüksiyon sürecine değinilmiş olan metinde, yönetmenin sinema diline ve ‘Suna’ filmine dair duygu ve düşüncelerine ayrıntılarıyla yer verilmiştir.

In the text of the work, in which the development and completion process of the feature-length fictional film 'Suna' is explained from the idea stage; The phenomenon of poverty, poverty in Turkey and the way poor women cling to life were examined. In addition, films with the theme of poverty, which left their mark in the history of Turkish and world cinema, were remembered. Examples of films that focus on poor female characters in Independent Turkish Cinema are given and short analyzes of the films are made. The writing phase of the script of the movie 'Suna' has been explained in detail. The people and events that are the subject of the film are mentioned. The preliminary stage of the film has been explained in detail; The funding process, cast studies, team setup, location trips, and the adventure of co-producers to be included in the project are given in detail. The film's shooting phase and post-production process are mentioned in the text, and the director's cinematic language and her feelings and thoughts about the movie 'Suna' are given in detail.
Keywords: Bağımsız Türkiye Sineması; Characters; Evlilik; Independent Turkish Cinema; Karakterler; Marriage; Motion pictures; Poor Women in Turkish Cinema; Poverty Themed Films; Sinema; Turkey; Türkiye; Türkiye Sineması’nda Yoksul Kadın; Yoksulluk Temalı Filmler