Yönetici hemşirelerde dönüştürücü liderlik tarzı ve hemşirelerin yöneticilerine olan güvenleri - Özçelik, Semanur Kumral Demirtaş (My University, 2005)
Hemşireler dönüştürücü liderliği başarılı bir şekilde uygulayabilir, çalışma yaşamlarında yeni yollar geliştirebilirler. Etkin liderliğin şartlarından birisi de güven kazanmaktır. Dönüştürücü hemşire yöneticiler güven veren bir ortam yaratarak çalışanlarda gurur, hoşnutluk, heves, takım ruhu, başarı duygusu ve memnuniyeti sağlarlar. Araştırma, yönetici hemşirelerin dönüştürücü liderlik tarzının ve hemşirelerin yöneticilerine olan güvenlerinin belirlenmesi amacı ile planlanmış; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi, Özel Acıbadem Hastanesi ve Göztepe S.S.K. Hastanesi olmak üzere 356 hemşire ile Haziran-Temmuz 2004 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak hemşirelerin tanıtıcı formlarını içeren bilgi formu, dönüştürücü liderlik testi ve güven testi kullanılmış veriler; yüzdelik, ortalama, standart sapma, t testi, Varyans Analizi (ANOVA), Scheffe testi, Kruskal Wallis -H testi, Man Whitney-U testi ve Pearson Korelasyon Analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunluğu genç olup % 34.8’i 20-25 yaş grubunda, % 36’sı 26-30 yaş grubundadır. Hemşirelerin yarısına yakınının bekar (%47.2), % 38.2’sinin ön lisans, % 30.3’ünün sağlık meslek lisesi mezunu olduğu ve % 45.2’sinin Üniversite hastanesinde çalıştığı, % 35.4’ünün mesleki çalışma süresinin 1-5 yıl, % 27’sinin 6-10 yıl arasında ve büyük çoğunluğunun (%73.9) yöneticileri ile 1-5 yıl çalışma süresine sahip oldukları görülmüştür. Yönetici hemşirelerin dönüştürücü liderlik özellikleri ve hemşirelerin yönetici hemşirelerine olan güvenleri ortalamanın üzerinde bulunmuştur (143.91 ± 42.15; 44.17± 7.55). Dönüştürücü liderlik puanları ile lidere güven puanları arasında istatistiksel olarak güçlü bir ilişki belirlenmiştir ( p =.000). Yaş, çalıştığı kurum, çalışma yılı, yönetici ile çalışma yılı, mesleki gelişmeleri izleme, görev memnuniyeti değişkenlerinin yönetici hemşirelerin dönüştürücü liderlik özellikleri üzerinde, çalıştığı kurum, çalışma yılı, yönetici ile çalışma yılı değişkenlerinin ise hemşirelerin yöneticilerine olan güvenleri üzerinde istatistiksel olarak etkili olduğu belirlenmiştir.

Nurses can successfully adopt transformational and can develop new approaches to their working lives. One of the essential conditions of effective leadership is having the trust of subordinates. Nurse managers, assuming transformational leadership provide self-esteem, contentment, enthusiasm, team spirit, a sense of success and satisfaction for the personnel by creating an atmosphere of trust. The research was planned with the aim of defining nurse managers’ transformational leadership style and nurses’ trust in nurse managers; and was carried out descriptively with 356 nurses in Cerrahpaşa Faculty of Medicine Hospital, Şişli Etfal Hospital, Özel Acıbadem Hospital and Göztepe S.S.K. Hospital from June to July 2004. An information form including descriptive characteristics of nurses, transformational leadership test and trust test was used as data collecting tools. Data were assessed by using percentage, average, standard deviation, t test, Variance Analysis (ANOVA), Scheffe test, Kruskal Wallis -H test, Man Whitney-U test and Pearson Correlation Analysis. Most of the participant nurses were young, 34.8% of them being in 20-25 age group. Almost half of them were single (47.2%), 38.2% had two-year degrees, 30.3% were graduates of occupational high schools of health. Of them, 45.2% were employed at he University hospital, 35.4% had 1-5 and 27% had 6-10 years of professional experience, and the majority (73.9%) had worked with their current nurse managers for 1-5 years. Nurse managers’ transformational leadership characteristics and nurses’ trust in nurse managers were found to be higher than the average (143.91 ± 42.15; 44.17± 7.55, respectively). There was a highly significant statistical correlation between transformational leadership scores and trust in leaders scores (p =.000). The variables, age, worked institution, worked years, worked years with the manager, following occupational updates, job satisfaction were found to be influential on nurse managers’ transformational leadership characteristics, while the variables, worked years, worked institution, worked years with the manager were influential variables on nurses’ trust in nurse managers, all yielding statistical significance.
Keywords: Hemşirelik_Yönetim; Liderlik Tarzı