Sınıf öğretmenlerinin mesleki motivasyonları ile kullandıkları öğretim strateji, yöntem ve teknikleri arasındaki ilişki - Atlı, Seda (My University, 2023)
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerin mesleki motivasyonları ile kullandıkları öğretim strateji, yöntem ve teknikler arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma betimsel nitelikte ve ilişkisel tarama modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin mesleki motivasyonları ile etkili öğretim stratejileri kullanma durumlarının bazı demografik özelliklere (cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, aldıkları ünvan) göre ve kullandıkları öğretim yöntem ve tekniklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin öğretim stratejilerini kullanma durumu ile mesleki motivasyonları arasındaki ilişki de araştırılmıştır. Bu çalışmada Bursa’nın merkez ilçelerinde görev yapan 186’ sı kadın, 153’ü erkek toplam 339 sınıf öğretmeni ile çalışılmıştır. Veri toplama aracı olarak, üç bölümden meydana gelen bir anket formu kullanılmıştır. Anket formunun ilk bölümünde, öğretmenlerin demografik özelliklerini belirlemek üzere araştırmacı tarafından geliştirilen bir “kişisel bilgi formu”, devamında Yıldız ve Taşgın (2020) tarafından geliştirilen 28 maddelik “Öğretmen Motivasyon Ölçeği” ve üçüncü bölümde Cücük, Kara, Şiraz ve Bay (2018) tarafından geliştirilen toplam 29 maddeden meydana gelen “Etkili Öğretim Stratejileri Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; sınıf öğretmenlerinin mesleki motivasyonlarının cinsiyete, yaşa, mesleki kıdeme ve aldıkları ünvana göre farklılaştığı bulunmuştur (p<.05). Ayrıca öğretmenlerin etkili öğretim stratejilerini kullanma düzeylerinin de yaşa, cinsiyete, mesleki kıdeme, aldıkları ünvana ve mesleki motivasyonlarına göre farklılaştığı tespit edilmiştir (p<.05). Ancak öğretmenlerin mesleki motivasyon düzeylerinin, kullandıkları öğretim yöntem ve tekniklerine göre farklılaşmadığı bulunmuştur (p>.05).

In this study, the relationship between classroom teachers' professional motivation and the teaching strategies, methods and techniques they use was examined. The research was descriptive and was conducted in accordance with the relational survey model. In the study, it was examined whether classroom teachers' professional motivation and their use of effective teaching strategies differed according to some demographic characteristics (gender, age, professional seniority, title) and according to the teaching methods and techniques they used. In addition, the relationship between teachers' use of instructional strategies and their professional motivation was also investigated. In this study, a total of 339 classroom teachers (186 female and 153 male) working in the central districts of Bursa were studied. A questionnaire form consisting of three parts was used as a data collection tool. In the first part of the questionnaire form, a personal information form developed by the researcher to determine the demographic characteristics of the teachers, followed by the 28-item Teacher Motivation Scale developed by Yıldız and Taşgın (2020), and in the third part, the Effective Teaching Strategies Scale consisting of 29 items developed by Cücük, Kara, Şiraz, and Bay (2018) was used. The data obtained were analyzed using SPSS 26.0 program. According to the results of the study, it was found that the professional motivation of classroom teachers differed according to gender, age, professional seniority and title (p<.05). It was also found that the level of teachers' use of effective teaching strategies differed according to age, gender, professional seniority, title and professional motivation (p<.05). However, it was found that the teaching methods and techniques used by teachers did not differ according to their professional motivation levels (p>.05).
The relationship between primary education teachers' professional motivation and the teaching strategies, methods and techniques they use
Keywords: Classroom management; Effective Teaching Strategies; Etkili Öğretim Stratejileri Motivation; Motivasyon; Motivasyon (Psikoloji); Motivasyon, Eğitimde; Motivation (Psychology); Motivation in education; Öğretim Yöntem ve Teknikleri; Öğretmenler; Sınıf yönetimi; Teachers; Teaching Methods and Techniques; Training of; Yetiştirilmesi