Dijital Oyunlarda Müslüman Temsili - Yorulmaz, Bilal (My University, 2018)
Müslümanların dijital oyunlarda temsili söz konusu olduğunda Batılı ve Müslüman üreticilerin birbirine zıt tavırlara sahip oldukları görülmektedir. Batılı üreticilerin oyunlarında Müslümanlar ana akım medyaya benzer şekilde terörizmle özdeşleştirilerek temsil edilmektedir. Özellikle FPS (First Person Shooter: Nişan alma/Ateş Etme) oyunlarında mekân olarak Ortadoğu seçilmekte ve düşman açıkça Müslümanlar olarak belirlenmektedir. Oyunu kazanmak ise öldürülen Müslüman sayısına bağlı olmaktadır. Bu oyunlarda genellikle oyuncu ABD askerlerini oynamakta ve birkaç istisna dışında Müslüman bir savaşçıyı oynamak mümkün olmamaktadır. Müslüman askerleri seçme şansı tanıyan oyunların birçoğunda ise Müslümanların ordusunu yönetmek oyunu kazanmayı zorlaştırmaktadır. Batı menşeli oyunlara İslam dünyasından cevap gecikmemiş ve çeşitli tepkisel oyunlar üretilmiştir. Bu oyunlarda Müslüman askerler oyunun kahramanı iken öldürülmesi gereken düşmanlar ABD ya da İsrailli askerler olarak belirlenmiştir. Çoğunluğu İsrail-Filistin çatışmasına odaklanan bu oyunlarda siyasi mesajların yoğunluğu göze çarpmaktadır. Siyasetten bağımsız şirketler ise sadece olumlu Müslüman temsiline odaklanan oyunlara yönelmişlerdir.
Keywords: Dijital Oyunlar; Müslüman Temsili