İşletmelerde performans yönetimi ve 360 derece performans değerleme yöntemi - İpek, Enes (My University, 2010)
Performans Yönetimi, 360 Derece Geri Bildirim Yöntemi ÖZET İŞLETMELERDE PERFORMANS YÖNETİMİ VE 360 DERECE PERFORMANS DEĞERLEME YÖNTEMİ Bu Araştırma ile 360 Derece Performans Yönetim Sisteminin teorik kavram ve süreçlerinin gerçek iş hayatındaki karşılıklarının incelenmesi ve işletmelerdeki uygulama ile teoride yer alan bilimsel kavramlar arasındaki ilişkinin, benzerlik ve farklılıkların gösterilebilmesi hedeflenmiştir. Teori ve pratik arasında ortaya çıkan benzerlik ve farklar tespit edildikçe elden geldiğince ilgili bulguların nedenleri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışanların performansının değerlendirilmesi için geliştirilen tekniklerin/ yaklaşımların artması sonucunda, işletmeler etkinlikle kullanabilecekleri tekniği/ yaklaşımı seçip, uygulama olanağını kendilerine sağlayacak bir sistem geliştirme ihtiyacı duymaya başlamışlardır. Performans değerlendirme kavramını, sadece teknik seçimine ağırlık verip, bu teknikleri belirli bir sisteme oturtmadan uygulamak işletmeler için çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. İşletmeler tüm yararlarına rağmen 360 derece Performans yönteminin karakteristik özellikleri ile organizasyon kültürü, vizyonu, değerleri ve uygulamanın yapılacağı ortamın özelliklerinin uyumlu olmasına dikkat göstermezlerse başarısızlıkla karşılaşabilirler. Organizasyon yapısı ve özellikleri ile kullanılan performans değerleme sistemi arasında olması gereken uyumun gösterilmesi gerekliliği bu araştırmanın yapılmasındaki ikinci bir nedendir. Firmalar aynı performans değerlendirme yöntemini kullanıyor olsalar bile uygulamada kurdukları sistemlerde kendi yapılarına uygun bir takım değişiklikler yapmaktadırlar. Yöntemin ruhuna ve temel amaçlarına aykırı olmamak şartıyla bu tür değişikler ilgili yöntemlerin uygulanabilirliğini artırmakta ve başarı şansını yükseltmektedir. Araştırmanın iki farklı firmada yapılmasındaki temel amaç da budur. Farklı sektörlerdeki iki işletmenin kurduğu 360 Derece Performans Değerleme sistemleri incelenerek yukarıda bahsedilen sürecin gelişiminin izlenmesi ve farklılıkların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda İstanbul’da faaliyet gösteren, bilişim ve medya sektörlerinin en büyüklerinden olan iki önemli firmanın Performans Değerlendirme Sistemleri incelenmiştir. Medya firması 2006 yılından bu yana ilgili sistemi kullanmaya devam etmektedir. Bilişim firmasıysa 2008 yılından bu yana ilgili sistemi kullanmaya devam etmektedir. Performance Management, 360 Degree Feedback Method

PERFORMANCE MANAGEMENT IN ENTERPRISES AND 360 DEGREE APPRAİSAL METHOD With this research, the theoretical concept and the process of 360 Degree Appraisal Method in response to real business life is examined and the aim is to illustrate similarities and differences in the relationship between the implementations in enterprises and scientific concepts in the theory. As long as appearing similarities and differences between theory and practice is determined, the effort is given to explain the reasons of the findings as much as possible. As a result of increases in the performance of the employees for the assessment of the developed techniques/ approaches, businesses select effective technique/ approach and have begun to feel the need to develop a system that provides this opportunity. The concept of the evaluation performance, only emphasizing on the technical choices of the concept, without placing to implement these techniques in a certain system can lead to the various problems for enterprises. Businesses can face failures if they are not careful, despite of all the benefits of the special characteristics of 360 degree performance management with organizational culture, vision, values and the characteristics of the implemented environment which is consistent with them. The second reason for this research is that the consistency between the structure and the characteristics of the organization and employed the assessments of performance system illustrated necessity. Even if the companies are using the same performance evaluation method, in practice they make a number of changes in terms of their structure while implementing the method. Unless the changes are against the spirit and the objectives of the method, these changes increase the implementations of the methods and chance for success. The purpose of this research, therefore, includes two different companies. Examining 360 degree performance management systems in two different companies, monitoring the development of process aforementioned and determining the differences are aimed. In this context, in Istanbul, information technology and media sectors operating in the some of the most important companies in the two Performance Evaluation Systems are examined. The media company has been using the related system since 2006. The information technology has been continuing to use the related system since 2008.
Keywords: 360 Derece Geri Bildirim Yöntemi; Performans Yönetimi