İbn Haldun bağlamında yönetim sistemlerinin meşruiyet sorunu ve meşruiyetin inşası - Türk, Gül Dilek (My University, 2018)
Meşruiyet iktidarın, türü ne olursa olsun, devamlılığı ve hedef kitlesi üzerindeki etkisi bağlamında hayati önem taşımaktadır. Çünkü iktidar hedef alınan kişi, grup ya da topluluğa bir eylemi yaptırma gücü ve etkisini anlatmaktadır. Siyaset ve ilim adamı Müslüman düşünür İbn Haldun’un Umran İlmi teorisinden oluşturulan asabiye,sosyokültürel yapı ve jeopolitik konum sac ayakları üzerine kurulan meşruiyet modeli riyasetten günümüz modern devletine kadar tüm toplumsallaşma ve siyasal birlik türlerinin devamlılığı noktasında bir temel oluşturmaktadır.İbn Haldun’un meşruiyet modeli sadece yönetim biçimlerinin değil, insana dair tüm ilişki biçimlerinin tesisinde önem kazanmakta ve bu noktada halkla ilişkilerin de bir kurumsal meşruiyet aracı olarak temelini oluşturmaktadır. Çünkü meşruiyet simgesel olarak zihinlerde oluşturulmaktadır. Bu bağlamda linguistik ve semiotik önem kazanmakta, hedef kitlede iktidarın, kurumun vb. meşru olduğuna dair bir tür algı yönetimi yapılarak, zihinsel mekanizmalar işletilmekte ve meşruiyet tesis edilerek devamlılık ve toplumsal onay sağlanmaktadır. Bu model çerçevesinde yönetim sistemlerinin meşruiyeti incelenerek, hangisinin Türkiye için daha uygun olduğunun analiz edilmesi amaçlanmıştır. Batılı devletler aksine Türkiye Cumhuriyeti’nde tüm siyasal hak ve değişimlerin aşağıdan yukarı doğru (halk devrimi vb. hareketlerle) değil yukardan aşağıya sunulduğu (devletten topluma doğru) görülmektedir.Bu bağlamda belirleyici konumdaki siyasilerin ve siyasi partilerin seçim kampanyalarında ve parti programlarında toplumsal özellikleri göz önüne alıp almadıkları ve meşruiyetlerini tesis politikalarını bu modele ne derece uygun inşa edip etmediklerini analiz etmek amaçlanmaktadır.Çalışmada 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu’nda AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin referandum kampanyasında hazırladıkları evet ve hayır kitapçıkları incelenerek Türkiye’nin sosyokültürel yapısı, asabiyesi ve jeopolitik konumu sac ayakları üzerinden oluşturulan İbn Haldun’un meşruiyet modeline göre savundukları sisteme (Parlamenter sistem mi yoksa başkanlık sistemi mi meşru tartışmaları kapsamında) yönelik olarak vaatlerini inşa edip etmedikleri analiz edilmiştir.Türkiye’de çok tartışılan meşruiyet konusuna sosyoloji ve tarih felsefesinin kurucusu kabul edilen ve pek çok Batılı düşünür tarafından fikirleri benimsenen İbn Haldun’un Umran İlminden geliştirilen meşruiyet modeli çerçevesinde bakılarak, bugün Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu doğru siyasal modele nasıl ulaşılacağına dair çalışmanın bir kaynak oluşturulması ümit edilmektedir,

Legitimacy is vital to the continuity of power, whatever its type, and its impact onthe mass of the target. Because the power tells the power and the effect of making an actionon the targeted person, group or community. The model of legitimacy which built on trinityof asabiyyah, socioculturel structure and geopolitic status, based on Ibn Khaldun's Umrantheory who was muslim thinker, diplomat and politic man, is a basis for the continuity of allforms of socialization and political unity, from religion to contemporary modern state.Ibn Khaldun's model of legitimacy gains importance not only in the form of governance butalso in the establishment of all forms of relationship to human beings, and at this point themodel underlies public relations as an institutional legitimacy tool. Because legitimacy issymbolically created in the minds. In this context, gaining linguistic and semioticimportance, mental mechanisms are operated by making perception management over targetgroup to provide a the power, the institution esc. is legitimacy and legitimacy is establishedand continuity and social approval are provided.It is aimed analyzes that in this model frame is examined the legitimacy of the managementsystem is which ones more suitable for Turkey. It is observed that all political rights andchange is not from the bottom up toward the (with movement such as public revolution andso on) but which is presented from top to bottom (toward the society from the state) in Republic of Turkey unlike Western States.In this context, it is aimed to analyze whetherpolitics and political parties which are at decisive position take social characteristics intoconsideration in election campaigns and party programs and whether their legitimacyconstructs the politics of the establishment properly.It was analyzed that prepeared AK Parti, CHP, MHP and HDP's YES and NO booklets forcampaing in the held on Constitutional Amendment Referendum Date April 16, 2017 areexamined to parties created or not their commitments towards the system they advocate(within the legitimate debates of the Parliamentary system or the Presidential system) inaccordance with trinity of Turkey's socio-cultural structure, asabiyyah and geopoliticalposition of the Ibn Khaldun's legitimacy model. By observing a much discussed topic is thelegitimacy In Turkey, basis on In Khaldun's legitimacy model which is evolved from UmranTheory, who is accepted as founder sociology and historycal philosophy and adopted hisideas by many Western thinkers, It is expected that the study is source on how to have thecorrect political models Turkey needs today
Keywords: Criticism and interpretation; Eleştiri ve yorum; Halkla ilişkiler ve politika; Ibn Khaldun, 1332-1406; Ibn Khaldūn, 1332-1406; İbn Haldun, 1332-1406; İbn Haldunmeşruiyetbaşkanlıkparlementer sistemyönetim sistemleri Ibn KhaldunlegitimacyPrecidency Parliamentary System; Public relations and politics