(Ceza muhakemesi hukukunda ) Hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkartılması (ihracı) - Zer, Atasoy (My University, 2005)
Soyadı :Atasoy ZER Hukuk Kamu Hukuku Prof.Dr.Ferit Hakan BAYKAL Tez Türü ve Tarihi :Yüksek Lisans-Haziran 2005 Hukuka Aykırı Deliller,Dosyadan Çıkartılması

Çalışmamızın amacı,başlangıç bölümünde de açıklandığı gibi; konusunda ülkemizde ve dünyada olan durumu tespit etmek ve ayrıca artık iç hukukumuzun bir parçası haline gelen Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenen ve Anayasal bir hak olan adil yargılanma hakkı bağlamında hukuka aykırı deliller konusunu incelemek ve karşılaştırmalar da yaparak hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkartılması konusunda çözüm önerileri ortaya koymaktır.Tez konumuz seçildiğinde henüz CMK yürürlükte olmadığından çalışmamız tamamen mülga CMUK düzenlemeleri ve o dönemki Yargıtay uygulamaları ile doktrin görüşleri nazara alınarak hazırlanmıştı.Ancak CMK'nın yürürlüğe girmesi ile beraber hukukumuza yeni bir takım koruma tedbirleri de eklenmiş olunduğundan, hukuka aykırı delillerin dosyadan çıkartılması konusunu incelerken ister istemez yeni kanun hükümleri de nazara alınarak öncelikle hukuka aykırılık ve hukuka aykırı delilin ne olduğu tedbirler bazında teker teker incelenmiştir.Bu sebeple de neredeyse iki kez tez yazıldı desek yanlış olmaz. Bundan ötürü hukuka aykırı deliller konusunda CMK'nın eski kanuna göre ayrıntılı düzenlemelerine ve yeni tedbirlere çalışmamızda yer verilmiş ve buradan yola çıkılarak hukuka aykırı delillerin etkisinin nasıl önlenebileceğini ve dosyadan çıkarılıp çıkarılamayacağı tartışılmıştır. Tüm bunlar yapılırken gerek ayrı bir bölüm halinde gerekse de yeri geldikçe AİHM kararlarına ve bakış açısına değinilmiştir. CMK -birtakım kavram farklılıkları söz konusu olsa da- kesinlikle hukuka aykırı delillere tahammülü olmayan ve bu konuda çok önemli açılımlar getiren yeni bir kanundur.Çalışmamızda bu nedenle de adil bir yargılamanın gereği olarak gerek soruşturma aşamasında C.savcıları tarafından;gerekse de koğuşturma aşamasında hukuka aykırı delillerin mutlak surette dosyadan çıkartılması gerektiği açıklanmış ve bu konudaki çözüm önerimiz ortaya konulmuştur. SUMMARY This study determines the status of illegally obtained evidence in our country and around the globe, in the scope of European Human Rights Treaty, which has been integrated into Turkish Law; and in the scope of “right to a fair trial”, which is a constitutional right. Through analogy and comparison, this thesis suggests solutions to remove illegally obtained evidence from criminal files. At the time the subject matter of this study was decided, the Old Criminal Procedural Law with number 1412 (Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu) was in force and therefore this study had initially been prepared according to the said law, the Court of Appeals` decisions and the doctrine at the time. The thesis had almost been rewritten when the New Criminal Procedural Law with number 5271 (Ceza Muhakemesi Kanunu) has come into force on June 1, 2005. As some new preliminary requirements for arrest has been introduced with the New Law, all said new requirements has been included in this study and the discussion on preventing the effect of illegally obtained evidence and removing them from the criminal files was based both on the New Law and the Old Law. It should be noted that The European Court of Human Rights` decisions were also integrated in the relevant parts of the said discussion. The New Law is very rigid about illegally obtained evidence and introduces important concepts on illegally obtained evidence. Thus, this study emphasizes that illegally obtained evidence must be removed from criminal files by prosecutors during investigation and by judges during trial phases; and the study concludes with suggestions to overcome any potential problems while removing illegally obtained evidence from the file.
Keywords: Anayasa ve idare hukuku; Hukuk; Hukuka Aykırı Deliller; Kamu Hukuku