Bankacılık sektöründe finansal teknolojilerin kullanım alanları ve etkileri - Gülalan, Sibel (My University, 2024)
Yaşadığımız dünyada yeni çıkan teknolojileri takip etmek ve onlara ayak uydurmak, tercihten ziyade artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Teknolojide yaşanan yenilikler ve gelişmeler finans sektörüne de zaman içerisinde entegre olmuş olup, son yıllarda sıklıkla söz edilen ‘‘FinTek’’ kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada finansal teknolojilerin bankacılıktaki kullanım alanları ve etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada “Finansal Teknolojilerin bankacılık sektörüne etkileri nelerdir?”, “Finansal Teknolojilerin bankacılık sektöründe kullanım alanları nelerdir?”, “Finansal teknolojilerin olumsuz etkileri var mı?” sorularına cevaplar aranmıştır. Bu bağlamda banka çalışanlarından oluşan bir grupla görüşme yöntemi kullanılmasının faydalı olacağı düşünülmüştür. 6 katılımcının olduğu bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılmıştır. MAXQDA 24 kullanılarak sorulara verilen yanıtlardan kod-alt modelleri oluşturulmuştur. En çok kullanılan kodlar araştırma bulguları olarak ele alınmış olup, bulgular içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Finansal teknolojilerdeki yasal mevzuatın yetersizliği, dolandırıcılık ve veri güvenliği riskleri iyileştirilmesi gereken alanlar olarak ortaya çıkmıştır. FinTek-Banka ilişkisinin hem iş birliği hem rekabet halinde olduğu sonucu elde edilmiştir. Finansal teknolojilerin bankacılık sektörüne hızlı ve erişilebilir hizmetler sağladığı, bankacılık sektöründe rekabet artmasına sebep olduğu ve bankacılık sektörüne yeni iş modelleri kazandırarak, sektörü dönüştürdüğü sonuçlarına varılmıştır.

In the world we live in, following and keeping up with new technologies has become a necessity rather than a choice. Innovations and developments in technology have been integrated into the finance sector over time and have created the concept of FinTech, which has been frequently mentioned in recent years. This study aims to examine the usage areas and effects of FinTech in banking. The research sought these answers: “What are the effects of FinTechs in banking”, “What are the areas of use on FinTechs in banking?”, “Do FinTechs have negative effects?” In this context, it was considered, it would be beneficial to use the interview method with a group of bank employees. In this study, semi-structured interview method from the qualitative research methods was used with six participants. Code-submodels were created from answers given to the questions using the MAXQDA 24 programme. Most commonly used codes were considered as research findings, and were analyzed using content analysis technique. Insufficient legal regulations, fraud and data security risks in financial technologies have emerged as the areas that need improvement. It has been concluded that the FinTech-Bank relationship is both cooperative and competitive. It has been concluded that financial technologies provide fast and accessible services and cause increased competition in the banking sector, and transform the sector by introducing new business models to the banking sector.
Keywords: Automation; Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Banking; Banking and Banking; Banks and Banking; Dijitalleşme; Financial Technologies; Finansal Teknoloji; FinTech; FinTek; Otomasyon; Technological innovations; Teknolojik yenilikler