Aktuelle tendenzen im digitalgestützten DaF- Unterricht in der primarstufe : chancen und herausforderungen - Özkan, Aykut (My University, 2023)
Son yıllarda teknolojide yaşanan değişim ve gelişimler sonucunda teknoloji kullanımı her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Teknoloji ve iletişim araçlarının sağladığı olanaklarla bireylerin dünyanın her yerindeki bilgi ve öğrenme ortamlarına erişimi hızlı bir şekilde sağlanmaktadır. Eğitim alanında doğan ihtiyaçlar doğrultusunda dersi destekleyici çeşitli öğrenme platformları ve uygulamalar geliştirilmiştir. Bu araçlar yalnızca yüz yüze eğitim modelinde kullanılmamakla birlikte uzaktan eğitim, hibrit eğitim ve karma eğitim gibi çeşitli eğitim modellerinde de öğrenme ve öğretmeyi destekleyici bir rol üstlenmektedir. Eğitim alanındaki bu dijitalleşme süreci yabancı dil derslerinde de birçok fırsat sunmaktadır. Bu bağlamda yukarıda kısaca değinilen konu çerçevesinde bu bilimsel çalışmada, yabancı dil eğitiminde kullanılan dijital araçlar ve uygulamalar irdelenmiştir. Böylelikle dijital araçların ve uygulamaların yabancı dil dersinde kullanımı doğrultusunda oluşan fırsatlar ve etkili kullanımı için sağlanılması gereken koşullar üzerinde durulmuştur. Bu incelemeler sonucunda konuya yabancı dil eğitimi penceresinden eleştirel bir bakış açısı kazandırılması amaçlanmaktadır. Saha çalışmasında ilkokul Almanca öğretmenleri ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde ise alandaki mevcut durum ve eksiklikler tespit edilmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamındaki verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, ilköğretim seviyesinde yabancı dil olarak Almanca eğitimi veren kurum ve okullardaki Almanca öğretmeni unvanına sahip eğitimcilerden oluşmaktadır. Maksimum çeşitliliğin sağlanabilmesi için araştırma kapsamında görüşülecek olan öğretmenlerin belirlenmesi esnasında eğitimcilerin hizmet sürelerinin ve eğitim verdikleri sınıf seviyelerin farklı olması göz önünde bulundurulmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda alandaki güncel durum hakkında bilgi verildiğinden, ileride yapılacak olan çalışmalara da olumlu katkıda bulunacağından önem arz etmektedir.

Due to recent changes and developments, the use of technology is an inevitable part of our life, education being no exception. With the opportunities that technology and me-dia provide, people can access the learning and information medium world-wide. Differ-ent applications and web-based platforms have been developed in accordance with differ-ing needs in education. Owing to their usability in face-to-face learning, these applica-tions have been supporting the learning process in hybrid and blended learning. Addition-ally, the digitalization of education provides numerous benefits to foreign language edu-cation. In this context which had been briefly outlined above, this study focused on the digi-tal tools and applications which had been used in foreign language education. In this way, the opportunities, and requirements necessary for the effective use of digital tools and applications in foreign language education had been revealed. As a result of these inves-tigations, the aim was to gain a critical view of the topic from the foreign language edu-cation side. Field research was conducted with German language educators to identify the current situation and deficiencies. This study was conducted with semi-structured inter-views, a method in qualitative studies. Semi-structured interview forms were used for data collection. The participants were qualified German language educators who were teaching in elementary level public and private schools. To provide the maximum level of diversity, the participant educators were selected according to their years in teaching and levels of their classes. It was predicted that data from the field study conducted with the foreign language educators would reveal deficiencies in education. The data collected from this study revealed inside information about the recent situation, thus highlighted its importance and contributed to potential future studies on the subject.
İlköğretim seviyesinde dijital destekli Almanca yabancı dil dersinde güncel yaklaşımlar : genel bir bakış
Keywords: Alman dili; Bilgisayar destekli öğretim; Bilgisayar teknolojileri; Computer technology; Computer-assisted instruction; digital tools in foreign language education; digitalizing in education; Education; Educational technology; Eğitim; Eğitim teknolojileri; Eğitimde dijitalleşme Teaching German as Foreign Language; German language; m-learning; M-öğrenme; media literacy; Medya okur Yazarlığı; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Web 2.0 araçları; Web 2.0 tools; Yabancı dil eğitiminde dijital araçlar; Yabancı dil olarak Almanca öğretimi