Türk basınında Wınston Churchıll İngilteresi ( 1940 - 1945 ) - Arslan, Burhan (My University, 2016)
Bu tez çalışmasında 1940-1945 yılları arasında Winston Churchill İngilteresi’nin Türkiye ile olan ilişkilerini Türk basınında siyasi ve askeri yönleriyle incelemek amaçlanmıştır. Selçuklular döneminde başlayan Türk-İngiliz ilişkileri, tarihin birçok döneminde her iki devletin dış politikasında önemli yer tutmuştur. Bu ilişkiler, Selçuklular döneminden Soğuk Savaş dönemine kadar inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü koruma siyaseti benimseyen İngiltere, bu tarihten sonra Osmanlı Devleti’nin parçalanmasına yönelik bir dış politika anlayışı benimsemiş ve bu anlayışını Lozan Barış Antlaşması’na kadar devam ettirmiştir. Bu antlaşmayla Anadolu’da kurulan yeni Türk devletini resmen tanıyan İngiltere, İkinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarına kadar Türkiye’yle olan münasebetlerinde bir yakınlaşma siyaseti izlemiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın ayak seslerinin duyulmaya başlaması üzerine, bu yakınlaşma siyasetinin bir sonucu olarak İngiltere, 19 Ekim 1939 tarihinde imzalanan Türk-İngiliz-Fransız üçlü ittifak Antlaşması’yla savaşın sonuna kadar Türk Dış Politikası’nı etkisi altına almıştır. Türk basınında ise, Türk-İngiliz ilişkileri, genel olarak Türk Dış Politikası’na paralel olarak değişim göstermiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarından Almanya’nın savaştaki etkinliğini yitirmeye başlaması ve Türk-Alman ilişkilerinin kesilmesine kadar İngiltere aleyhtarı ve Alman yanlısı bir tutum sergileyen Türk basını, bu kırılma noktasından savaşın sonuna kadar ise İngiltere ve Müttefik devletler lehinde bir tavır benimsemiştir. ltere, İkinci Dünya Savaşı, Winston Churchill, Türk Basını

In this thesis between the years of 1940-1945, it’s aimed to examine relationship between Turkey and Winston Churchill, England with the political and military aspects in Turkish press. The Seljuk period started in Turkish-British relations has an important place in the foreign policy of both in many periods of history. These relations pursued a course from The Seljuk period to The Cold War Period bumpily. Until 1877-1878 Ottoman-Russian war, England embraced the politics of the protection of the territorial integrity of the Ottoman Empire but after that it embraced for comprehension foreign policy the disintegration of the Ottoman Empire and it sustained this comprehension until Lausanne Peace Treaty. With this Treaty, England recognized the independence of the new Turkish state which is founded in Anatolia and it has followed a policy of rapprochement with Turkey until early years of World War II. With the footsteps of the Second World War, as a result of the politics of intimacy, England has been under the influence Turkish foreign policy until the end of the war which was signed on 19 October 1939 Turkish-English-French triple Alliance Treaty. However In Turkish Media, Generally, relations between Turkey and England showed variation as parallel to Turkish foreign policy. Turkish press has exhibited an attitude against England and pro Germany from the early years of Second World War to beginning to lose effectiveness in the war of Germany and the German-Turkish relations until cut up them, but the Turkish press embraced an attitude in favor of England and the Allied Powers from the end of the war until the breaking point. Key Words: Turkey, England, Second World War, Winston Churchill, The Turkish Press
Keywords: Dış ilişkiler; İngiltere; Türkiye