Kooperatiflerde finansal tabloların bağımsız denetimi - Çınar, Tahir (My University, 2005)
Kooperatifçilik, özellikle kırsal alanlarda dağınık, düzensiz imkanları birleştiren, geliştiren ve güçlendiren, milli nitelikler kazandıran mükemmel bir dayanışma aracıdır. Özel sektörün yanında, fertlerin güçlerinin sınırlı olmasından dolayı ortak menfaatlerinin korunması ve ekonomik problemlerin çözümlenmesi için kendi hür iradeleri ile kurdukları kooperatiflerin önemi büyüktür. Kooperatiflerin vergi yasaları karşısındaki durumu, tanınan istisna ve muafiyetlerden dolayı kooperatiflerin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Kooperatifçilik sektöründe beklenen faydanın sağlanabilmesinde denetimin rolü çok büyüktür. Çünkü etkin bir denetimin olmadığı yerde sağlıklı sonuçların alınması mümkün değildir. Kooperatiflerle ilişkili olan tüm birimlerin bağımsız denetimden geçmiş sağlıklı bilgilere ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu bilgilere ihtiyacı olanlar kooperatif ortakları, devlet, bankalar vb şeklinde sıralayabiliriz. Bağımsız denetimin salt amacı hata ve hileleri ortaya çıkarmak değil, geleceğe dönük planların hazırlanmasında sağlıklı bilgilerin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Kooperatif mali tablolarının bağımsız denetimde geçmesinin sağlayacağı faydalardan biriside sektörde güven ve şeffaflık olgusunun yerleşmesini sağlamaktır. Böylelikle ortaklar ve bu sektörle ilişkili olan tüm çevreler sağlıklı ve güvenirli bilgilere ulaşacaklardır. Unutmamak gerekir ki bu sektör de güven esasına göre kurulmuştur. Bunu da sağlayan yegâne işlem de bağımsız denetimdir. Bu nedenle kooperatifçilik, ekonomik güç birliği olgusunda tercih edilen bir ekonomik sistemdir. Kısacası kooperatifçilik gerçek bir demokrasi biçimidir. Denetimsiz hiçbir kooperatifin başarıya ulaşması, mevcut bir başarı varsa bunu devam ettirmesi olanaksızdır. Denetim görevinin, araştırma ve inceleme yanının bulunduğu bir gerçektir. Bağımsız denetimden geçmiş bir kooperatifte tüm ortakların ve özellikle yönetimde yer almayan ortakların hakları ve görevleri daha iyi korunmuş olur.
Keywords: Ekonomi; Kooperatifçilik; Kooperatifler