Serbet bölgelerin işletmelere finansal etkileri - Aygül, Emrah (My University, 2002)
Serbest Bölgelerin İşletmelere Finansal Etkileri adlı bu çalışmanın amacı, bölgelerde sağlanan özendirmelerin, liberal mevzuat uygulamalarının ve denetim esnekliklerinin, bölgelerde faaliyet gösteren işletmeler açısından finansal etkilerinin ortaya konmasıdır. Çalışma giriş bölümü de dahil olmak üzere 8 ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; serbest bölgelerle ilgili kavramsal açıklamalara yer verilmiştir. Bu kapsamda serbest bölgelerin tanımı, kuruluş amaçları, türleri,özellikleri ve tarihsel gelişimine değinilmiştir. İkinci bölümde; Türkiye'de kurulmuş serbest bölgeler ve serbest bölgelerle ilgili yasal düzenlemelere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; serbest bölgelerin ülke ekonomileri üzerindeki genel etkileri ve serbest bölgelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; Türkiye serbest bölgelerinde faaliyet gösteren işletmeler için, uygulanan özendirmelerin finansal etkilerine değinilmiş, bu kapsamda serbest bölgelerde faaliyet gösteren seçilmiş iki işletmenin finansal analizi yapılarak, analiz sonuçlarının yorumuna yer verilmiştir. Ekte ise finansal analizi yapılan seçilmiş iki işletmenin gelir tablosu ve bilançolarına yer verilmiştir. The goal of this study titled The Financial Effect Of Free Zones on Businesses is to reveal the financial effects of incentives in free zones, applications of liberal regulations, inspection flexibilities from the angle of ongoing businesses in free zones. This study consist of eight chapters including the Introduction Part. In the first chapter, concepts related to free zones are explicated. Definitions targets, types., characteristic and history of free zones are touched upon. In the second chapter; free zones in Turkey and legal regulations related to free zones are mentioned. In the third chapter; the certain effects of free zones on countries' economy and Turkey's economy are discussed. In the fourth chapter; The financial effect of applied incentives upon ongoing businesses in the free zones of Turkey are examined, by studying financial analysis of two chosen businesses in the free zones, result of those analysis are interpreted. The income tables and balance sheets of two chosen businesses are attached
Keywords: Finans