Lise gençliğinin dini tutum ve davranışlarıyla tüketim alışkanlıkları arasındaki ilişki - Tepetam, Sümeyye Esra (My University, 2018)
Lise Gençliğinin Dini Tutum ve Davranışları ile Tüketim Alışkanlıkları İlişkisi konulu tez çalışmasında günümüzde kapitalist sistemin, modernizm ve postmodernizmin etkisi ile şekillenmiş tüketim olgusunun lise gençleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. İnceleme, dinin şekillendirdiği ihtiyaç ve israf kavramlarının farklılaşması bağlamında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma giriş; sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konu ve amacına, hipotezleri ve yöntemine yer verilmiştir. Birinci bölümde kavramsal ve teorik çerçeve olarak tüketimle ilgili kavramlar, tanımlanması, tüketim toplumu, tüketici hayat tarzı, tüketim-din ilişkisi, israf kavramı, dini değerlerin metalaştırılması, gençlik, gençliğin dini değerleri ve tüketim kültürü şeklinde alt başlıklar ele alınmıştır. İkinci bölümde ise teorik çerçeveyle ilgili alan araştırması yer almaktadır. Uygulama kısmında araştırmaya katılanların sosyal kimlikleri ortaya konmuş; tüketim alışkanlıkları ve dini tutumlar tasviri olarak tahlil edilmiş; tüketime yönelik tutumlarının cinsiyet, sınıf, ekonomik durum, okul türüne gibi bağımsız değişkenlerine göre nasıl farklılık arz ettiği, tüketim alışkanlıkları ve dini tutum ölçeği üzerinden anlaşılmaya çalışılmıştır. Ayrıca araştırmada tüketimde moda ve marka tercihi, mesleki tercihte ekonomik durumun etkisi, dini sorumlulukları yerine getirme durumu, lükse, kanaatkarlığa bakış, en çok harcama yapılan alanlar, alışverişte ürün tercihini belirleyen unsurlar, dini bilgilerin yönlendirildiği kurumlar da incelenmiştir ve tüketim konusuyla bağlantılı olarak değerlendirilmiştir.

In this study, it is examined the effects of consumption fact that was shaped by modern capitalism, modernism and postmodernism on high school youth. This study reviews the differentiation of concepts of needs and waste that were shaped by religion. It consists of introduction, two chapters and conclusion parts. The introduction part includes research object, hypothesis and method. In the first chapter, we examined these subtitles: the conceptual and theoretical framework related to consumption, definition, consumption society, consumer life style, the relationship between consumption and religion, notion of waste, commodification of religious values, youth, religious values of youth, consumption culture. In the second chapter, we examined the field study regarding the theoretical framework. In the part of field study, social identities of the poll takers were exhibited, their consumption habits and religious attitudes and in addition to that, differentiation of behaviors regarding consumption related to independent variables such as gender, class, economic condition and school type were analyzed in the context of consumption habits and religious attitudes. Furthermore, it is analyzed that fashion and brand preference, the effect of economic conditions on choice of profession, situation of the practicing of religious duties, approach to the luxury and austerity, most spending areas in consumption, factors determining product choice in shopping and finally religious institutions and its relations with consumption.
Keywords: Consumption; Din; Dini yaşam; Extravagance; Genç tüketiciler; Gençlik; Gençlik Religion; İhtiyaç; İsraf; Needs; Religious life; Turkey; Tüketim; Türkiye; Young consumers; Youth