Süt dişi kaynaklı mezenkimal kök hücreler (shed), tam gömük yirmi yaş dişi kaynaklı mezenkimal kök hücreler (dpscs) ve diş folikülü kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin (dfscs) immünolojik özelliklerinin karşılaştırılması - Yıldırım, Selin (My University, 2015)
Süt Dişi Kaynaklı Mezenkimal Kök Hücreler (SHED), Tam Gömük Yirmi Yaş Dişi Kaynaklı Mezenkimal Kök Hücreler (DPSCs) ve Diş Folikülü Kaynaklı Mezenkimal Kök Hücrelerin (DFSCs) İmmünolojik Özelliklerinin Karşılaştırılması Öğrencinin Adı: Selin YILDIRIM Danışmanı: Prof. Dr. Tunç AKKOÇ ocuk Sağlığı ve Hastalıkları Amaç: Bu çalışmada ağız bölgesinde üç ayrı kaynaktan izole edilen mezenkimal kök hücrelerin immün sistem hücreleri üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Süt dişi, gömük yirmi yaş dişi ve diş folikülünden mezenkimal kök hücre izolasyonları, karakterizasyonları ve RealTime PCR analizleri yapıldı. Sağlıklı bireylerin venöz kanlarından periferal kan mononüklear hücreler izole edildi. Lenfositlerin MKH’ lerle birlikte IFN-ã uyarımlı ve uyarımsız koşullarda anti CD2- anti CD3- anti CD28 uyarımı ile 3 gün kültürleri yapıldı. Kültür sonrasında lenfosit proliferasyonu, CD4+FoxP3+ T regülatör hücre, Fas/ Fas Ligand, kültür süpernatantlarında IL-4, IL-10 ve IFN-ã düzeylerine bakıldı. Bulgular ve Sonuçlar: Sonuç olarak bu araştırmada SHED, DPSCs ve DFSCs’ nin hem karakterizasyon özellikleri hem de immün sistem hücreleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen bulgular ile DFSCs’ nin kolay izole edilebildiğini, hızla çoğalabildiğini ve farklışma yeteneklerinin diğer hücrelere oranla daha belirgin olduğunu göstermektedir. DFSC, SHED ve DPSC’ lerinin, lenfositlerin proliferasyonunu baskıladığı, regülatör hücre oluşumuna destek verdiği, apoptozu baskıladığı ve IL-4, IFN-ã sitokin düzeylerini baskılayıp, IL-10 sitokin düzeyini arttırdığı görüldü. Bununla birlikte DFSC’ lerin immünmodülasyonu diğer hücrelere göre daha etkili ve anlamlı yaptığı görüldü. Bu sonuçlar doğrultusunda IFN-ã uyarımlı DFSC’ lerin immün sistemin, otoimmün, inflamatuar ve allerjik hastalıkların tedavi yaklaşımlarında immünomodülatör fonksiyonlarındaki hücreler olarak kullanılmasının uygun olabileceği sonucuna varıldı. Anahtar Sözcükler: DFSC, DPSC, İmmünmodülasyon, İmmün Sistem, SHED

The Comparision of Immunologic Properties of Stem Cells Isolated from Human Exfoliated Deciduous Teeth, Dental Pulp and Dental Follicle Student’s Name: Selin YILDIRIM Prof. Dr. Tunç AKKOÇ The Department: The Department of Pediatric Allergy- Immunology Aim: The aim of this study is to investigate the comparative effect of mesenchymal stem cells that were isolated from human exfoliated deciduous teeth, dental pulp and dental follicle on lymphocytes. Method: Mesenchymal stem cells were isolated of three different sources from orofacial region and, characterizated, RealTime PCR analysis performed. PBMC isolation was done from healthy individual’s venous blood. Lymphocytes were co-cultured with stem cells in the presence and absence of IFN-ã and stimulated with anti CD2- anti CD3- anti CD28 for 3 days. At the end of this time, lymphocyte proliferation, CD4 + FoxP3 + T regulatory cells, Fas / Fas ligand, IL-4, IL-10 and IFN-ã levels in culture supernatant were measured. Results and Conclusions: As a result of our research, both characterization properties of SHED, DPSCs, DFSCs and their effects on immun system were investigated. The results are shown that isolation, proliferation and differentiation of DFSC's are most effective than the other cells. SHED, DPSCs, DFSCs suppress lymphocytes proliferation and apoptosis, support the formation of CD4+FoxP3+ lymphocytes, suppress IL-4, IFN-ã cytokine levels and increase the levels of the IL-10 cytokine in culture. In accordance with these results, we suggest that IFN-ã stimulated DFSCs could be appropriate to use as immunomodulatory cells in inflammatory autoimmune and allergic diseases treatment. DFSC, DPSC,Immunomodulation, Immune System,SHED
Keywords: Çocuk hastalıkları; İmmünolojik Faktörler