Larenks skuamöz hücreli karsinomlarında in situ hibridizasyon yöntemi ile human papillomavirüs araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2000)
Amaç: Larenks kanserlerinde human papillomavirüs (HPV) DNA varlığının ve yüksek risk HPV alt tiplerinin belirlenmesi. Çalışma Planı ve Yöntemler: Çalışmada, larenks karsinomu tanısı alıp çeşitli larenjektomi teknikleri uygulanan 21 olgu ile respiratuvar papillomatozisli ve verrüköz karsinomlu birer olgunun cerrahi örnekleri incelendi. HPV taraması için ticari DNA problan ile nonizotopik in situ hibridizasyon tekniği (NISH) kullanıldı. 6/11, 16/18 ve 31/33 HPV alt tipleri de araştırıldı. Sinyal taraması HRP/DAB ile yapıldı. Bulgular: Larenjeal skuamöz hücreli karsinomlu 10 olguda (%47.6) ve respiratuvar papillomatozisli olguda HPV DNA sinyalleri izlendi. Verrüköz karsinomlu olgumuzda HPV DNA tespit edilmedi. HPV 6/11, 16/18 ve 31/33 alt tiplerine larenjeal karsinomlu olgularda sırasıyla %80, %40 ve %30 sıklığında karşılaşıldı. İki olguda 6/11, 16/18 koenfeksiyonu, 1 olguda 6/11, 16/18, 31/33 koenfeksiyonu ve bir diğer olguda da 6/11, 31/33 koenfeksiyonu saptandı. Sonuç: Çalışmamız HPV enfeksiyonunun larenks karsinomlarında önemli bir risk faktörü olduğunu gösterdi.

Objectives: To determine the existence of human papillomavirus (HPV) DNA and the high risk HPV subtypes in primary squamous cell carcinoma of the larynx. Design and Methods: Specimens of 21 patients undergoing various laryngectomy procedures for squamous cell carcinoma of the larynx, one patient with respiratory papillomatosis and one patient with verrucous carcinoma were used for HPV screening using the nonisotopic in situ hybridization technique and commercially available dig-labelled DNA probes. HPV subtypes 6/11, 16/18, 31 /33 were also searched. Signal screening was carried out by HRP/DAB. Results: We observed HPV DNA signals in 10 cases (47.6%) of laryngeal squamous cell carcinoma and in one case of respiratory papillomatosis. HPV DNA was not observed in verrucous carcinoma. Typing showed signals of HPV 6/11, 16/18, and 31/33 infections in 80%, 40%, and 30% of laryngeal carcinomas, respectively. There was coinfection with 6/11 and 16/18 in 2 cases; 6/11, 16/18 and 31/33 in one, and 6/11 and 31/33 in another case. Conclusion: The results of this study show that HPV is a serious risk factor in laryngeal cancers.
Evaluation of human papillomavirus with in situ hybridization technique in laryngeal squamous cell carcinoma
Keywords: Patoloji