Halid B. Abdullah El-Kasri - Yavuz, Mustafa (My University, 2006)
HALİD B. ABDULLAH EL-KASRÎ Çalışmamızın konusu Adnânilere mensub Becîle kabilesinin Kasr kolundan olan Halid b. Abdullah b. Yezid b. Esed b. Kürz b. Âmir el-Becelî el-Kasrî’dir ki, kendisine Ebu’l-Heysem ve Ed-Dimeşkî de denir. Büyük dedesi Esed b. Kürz ve onun oğlu Yezid b. Esed, Hz. Peygamberin sahabesidir. Halid b. Abdullah’ın doğum tarihi konusunda kaynaklarda bir bilgi bulunmamaktadır. Bir Hıristiyan Rum anneden dünyaya gelen ve annesinin Hıristiyan olması sebebiyle daima eleştiri konusu olan Halid b. Abdullah, siyaset sahnesine ilk defa hicri 89 veya 91 yılında Mekke valisi olmasıyla çıkmıştır. Mekke valisi olmasıyla beraber çalışmalarına Mekke’ye sığınan Iraklıları çıkarmakla başlayan Halid, Kabe’yi tezyin etmek, tavaf esnasında safları Kabe’nin etrafına yaymak, tavafta kadın erkek arasını ayırmak, Kabe’yi ve Safa ile Merve tepelerini aydınlatmak, Zemzemin yanına başka bir su getirmek gibi hizmetlerde bulunmuştur. Hicri 96 yılında Mekke valiliğinden alındıktan sonra 105 yılına kadar neler yaptığı konusunda elimizde bilgi olmayan Halid, 105 yılında Irak valisi olmakla beraber tekrar siyaset sahnesinde ikinci kez yerini almış ve 120 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür. Irak valiliği esnasında köprüler yapması, nehirler açtırması, ticaretin gelişmesi için dükkanlar inşa ettirmesi ve para bastırıp, ölçek yapması, bidat ehliyle mücadele etmesi, Hz. Ali ve soyu hakkındaki olumsuz tavrıyla tanıdığımız Halid, zeki, hitabeti güçlü, zengin, cömertliğiyle meşhur olmuş bir kişiliktir. Hicri 126 yılında yerine atanan Irak valisi Yûsuf b. Ömer’in işkencesi altında can veren Halid, 15 yıllık Irak valiliği esnasında sükuneti sağlaması ve Irak’ın gelişmesi için yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. HALİD B. ABDULLAH EL-KASRÎ Le sujet de notre recherche est Halid b. Abdullah b. Yezid b. Esed b. Kürz b. Âmir el-Becelî el-Kasrî aussi apelé Ebu’l-Heysem ou Ed-Dimeşkî, membre des Adnanis de la tribu de Becile de l’embrachement de Kasr. Son grand grand-père Esed b. Kürz et son fils Yezid b. Esed avaient prêtaient foi au Saint Prophète de son vivant. D’autre part, il n’y a aucune trace concernant la date de naissance de Halid b. Abdullah dans les documentations. Il est né d’une mère chrétienne Roumélienne, ce pourquoi il fut toujours critiqué. Halid b. Abdullah fait sa première entrée en scène politique en 89 ou 91 après l’Hégire en tant que préfet de la Mecque. Tout en poursuivant sa fonction, il commença par expulser de la Mecque les réfugiés İrakiens puis rendit divers services comme celui de décorer la Kaaba, étaler les rangs autour de la Kaaba lors de la tavaf (action de tourner autour de la Kaaba), séparer les hommes et les femmes lors de la tavaf, illuminer la Kaaba ainsi que les collines Safa et Marwa et aussi fournir une autre source d’eau à celle de Zemzem. Il fut destitué du poste de préfet de la Mecque en 96 et nous ne possédons aucun renseignement concernant ses activités jusqu’en 105 où il prit pour la seconde fois sa place en scène politique étant nommé au poste de préfet d’İraq et poursuivit cette fonction jusqu’en 120. Lors de sa vacance en préfecture d’İraq, il fit construire des ponts, creuser des cours d’eaux. Pour favoriser le commerce, il fit construire des échoppes et émit de la monnaie, instaura la mesure des grains, et combatit les nouvelles mœurs en contradictions avec l’İslam. Halid connu pour son opinion négative envers Saint Ali et sa descendance, est intelligent, grand orateur, riche, personnalité devenue célèbre de par sa générosité. En 126 de l’Hégire, il mourut en conséquences aux tortures du nouveau préfet d’İrak, Yûsuf b. Ömer. Halid est connu pour la paix qu’il a instauré et les services rendus pour le développement du pays durant ces 15 ans au poste de préfet d’İrak.
Keywords: İslam Tarihi