Diz eklemi tüberkülozu: Olgu sunumu - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Tüberküloz, esas tutulum yeri olan akciğerler dışında iskelet sisteminde de görülmektedir. Yirmi iki yaşında erkek hasta, sol dizde şiddetli ağrı, şişlik ve yürümekte güçlük yakınmalarıyla başvurdu. Yakınmaları 12 yıl önce başlayan hastaya daha önce başka merkezlerde açık cerrahi debridman ve artroskopik debridman yapılmış ve dizden alınan aspirasyon kültürlerinde herhangi bir üreme saptanmamıştı. Fizik muayenesinde sol dizde şişlik, ısı artışı ve efüzyon izlenirken, diz ağrılı ve hareket açıklığı sınırlıydı. Öykü, fizik muayene, radyoloji ve laboratuvar sonuçlarına dayanılarak, hastada geçirilmiş non-spesifik septik artrite bağlı diz osteoartiriti düşünüldü ve diz artrodezi uygulandı. Ameliyat sırasında, eklem kıkırdaklarında yaygın destrüksiyon ve sinovyal dokuda belirgin hipertrofi izlendi. Femoral lateral kondilde, ekleme uzanım göstermeyen kaviter yapıda, yaklaşık 1x1 cm büyüklükteki lezyondan alınan biyopsi kültüründe üçüncü haftada Mycobacterium tuberculosis üremesi üzerine hastaya diz eklemi tüberkülozu tanısı kondu ve antitüberküloz ilaç tedavisine başlandı. Ameliyat sonrası altıncı ay kontolü sırasında hastanın antitüberküloz tedavisi devam etmekteydi ve ağrı yakınması tamamen düzelmişti.

Tuberculosis may develop in the skeletal system apart from its primary location, the lungs. A 22-year-old male patient presented with complaints of severe pain and swelling in the left knee and difficulty in walking. The symptoms first appeared 12 years before and he underwent open surgical debridement and arthroscopic debridement at two other centers, at which time aspiration cultures taken from the knee yielded no growth. Physical examination showed a painful left knee with swelling, increased temperature, effusion, and limited range of motion. Based on history, physical examination, radiological studies, and laboratory findings, knee osteoarthritis was considered secondary to nonspecific septic arthritis and knee arthrodesis was performed. At surgery, marked destruction of articular cartilage and synovial hypertrophy were observed. In addition, a cavitary lesion was detected, about 1x1 cm in size, in the lateral femoral condyle without articular involvement. Biopsy cultures taken from the lesion showed growth of Mycobacterium tuberculosis in the third week. This enabled a diagnosis of tuberculosis of the knee joint and antituberculous drug therapy was instituted. At six months postoperatively, the patient was on antituberculous treatment and had a painless knee.
Tuberculosis of the knee joint: A case report
Keywords: Ortopedi