Coğrafyada Peyzaj Teorisi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmamızda peyzajın ne olduğu ve onun teorik çerçevesini açıklamaya çalışacağız. Peyzaj, coğrafya içinde özellikle kültürelcoğrafyada yaygın kullanılan bir kavramdır. Her kavram gibi peyzaj kavramı da dönüşüme uğramış, bazı anlamları silinirken yenianlamlar kazanmıştır. Coğrafyada bu anlamların ortaya çıkışı, hakim olan yaklaşım, paradigma ve teoriler ile yakından ilişkilidir. Geneldebir disiplinde ortaya çıkan yaklaşım ya da teori, ilgili kavramların içeriğini etkileyip onları dönüştürmektedir. Bu nedenle bir disiplindeherhangi bir terim ya da kavramı bağlamında kullanmak ve açıklamak yerinde olacaktır. Peyzaj, ilk ortaya çıktığı 15. yüzyıldan günümüzekadar farklı bağlamlarda farklı disiplinlerde farklı şekillerde kullanılmıştır. Bu nedenle çalışmada peyzaj; kültürel peyzaj, nicel devrim,feminist teori, Marksist ve radikal coğrafya, hümanistik coğrafya, postmodern ve postyapısalcı yaklaşımlar, temsil ötesi teori ve aktörağ teorisi gibi farklı yaklaşım, anlam ve teorilerle ele alınacaktır.

In this study, we will try to explain what landscape is and its theoretical framework. Landscape is widely being used in geography especially in cultural geography. Like every concept landscape has transformed as it takes on new meanings and loses some at the same time. There is a close connection between the emerging new meanings and dominating approach, paradigm and theories in a discipline. In general, every emerging approach or paradigm can affect and transform related concepts in a given discipline. Therefore, it is proper to use concepts and terms in their context. From 15th century onwards, landscape has been used in different contexts in different disciplines in different ways. For this reason, landscape will be treated from different approaches, meanings and theories like cultural landscape, quantitative revolution, feminist theory, Marxist and radical geography, humanistic geography, postmodern and poststructuralist approaches, non-representational theory and actor-network theory.
LANDSCAPE THEORY IN GEOGRAPHY