Davranışsal beceri̇ öğreti̇mi̇ ve vi̇deodan kendi̇ni̇ izlemeden oluşan çevri̇mi̇çi̇ mesleki̇ geli̇şi̇m programının özel eği̇ti̇m öğretmenleri̇ni̇n ayrık denemelerle öğreti̇m beceri̇leri̇ üzeri̇ndeki̇ etki̇si̇ - Göç, Samet (My University, 2023)
Bu çalışmada, davranışsal beceri öğretimi (DBÖ) yöntemi ve videodan kendini izleme (VKİ) stratejisinden oluşan çevrimiçi bir mesleki gelişim programının özel eğitim öğretmenlerinin ayrık denemelerle öğretim (ADÖ) yöntemine ilişkin bilgi, uygulama ve videodan kendini izleme düzeyleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Deney grubunda yer alan öğretmenlerden çalışmanın sonunda yürütülen sürece yönelik sosyal geçerlik verileri toplanmıştır. Çalışmada kontrol gruplu öntest-sontest deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmanın deney grubunda dokuz, kontrol grubunda yedi özel eğitim öğretmeni yer almıştır. Öntest verilerinin toplanmasının ardından deney grubunda yer alan öğretmenlerle ön eğitime geçilmiştir. Öğretmenlere, ADÖ yöntemine ilişkin dört farklı oturumda altı farklı seminer sunulmuştur. Seminerin ardından öğretmenler VKİ stratejisini kullanarak seçtikleri amaçlar için öğrencilerine beş farklı öğretim yapmışlardır. Her öğretim oturumunun ardından öğretmenler kendi öğretimlerini izlemiş, kendini izleme formlarını doldurmuş ve öğretim videoları ile kendini izleme formlarını araştırmacı ile paylaşmışlardır. Kontrol grubunda yer alan öğretmenlere ise bu süre içerisinde bir eğitim sunulmamıştır. Çalışma bulguları mesleki gelişim programının deney grubunda yer alan öğretmenlerin ADÖ bilgi, uygulama ve VKİ düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı şekilde artırdığını göstermektedir. Öğretmenler bu becerileri farklı hedef becerilere genellemiş ve iki ay sonra yapılan izleme oturumlarında kalıcı olarak sürdürmüşlerdir. Ayrıca öğretmenler çalışmaya ilişkin olumlu görüşlerini bildirmişlerdir. Çalışmanın bulguları, ilgili alanyazın dikkate alınarak tartışılmış ve ileriki araştırmalara ve uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur.

In this study, the effects of a remote professional development program that include behavioral skills teaching (BST) method and video self-monitoring (VSM) strategy on special education teachers' knowledge, practice and video self-monitoring levels of the discrete trial teaching (DTT) method were examined. Social validity data regarding the educational process were collected from the teachers in the experimental group at the end of the study. A pretest-posttest experimental research design with a control group was used in the study. There were nine special education teachers in the experimental group of the study and seven special education teachers in the control group. After collecting the pretest data, initial training was offered to the teachers in the experimental group. Four different sessions that contain six different seminars on DTT are presented to the teachers in the experimental group. Following the initial training, the teachers in the experimental group used the VSM strategy and conducted five different teaching sessions with their students. After each teaching session, the teachers in the experimental group watched their own teaching, filled out self-monitoring forms, and shared their teaching videos as well as self-monitoring forms with the researcher. The teachers in the control group were not provided with any training during this period. The results of the study indicate that the professional development program had statistically significant impacts on the knowledge, practice, and VSM skills of teachers in the experimental group, particularly in the context of DTT. The teachers generalized these skills to different target skills and maintained them permanently in follow-up sessions conducted two months later. In addition, teachers expressed their positive opinions about the professional development program. By taking into account the relevant literature, the findings of the study were discussed, and certain suggestions for future research and practice were presented.
Keywords: ayrık denemelerle öğretim; behavioral skill teaching; davranışsal beceri öğretimi; discrete trial teaching; mesleki gelişim programı; otizm spektrum bozukluğu; Özel eğitim; Özel eğitim öğretmenleri; professional development; Special education; Special education teachers; video self-monitoring; videodan kendini izleme autism spectrum disorder