İŞLETMELERDE SATIN ALMA VE ÖDEME SÜREÇLERİNE ÖZGÜ HİLE RİSKLERİ VE UYGUN İÇ KONTROL ORTAMININ OLUŞTURULMASI - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışmada işletmelerdeki en önemli iş süreçlerinden bir tanesi olan satın alma ve ödeme süreci incelenmiştir. İlk önce, satın alma ve ödeme sürecinde kullanılan belgeler ve iş akışları ortaya konulmuştur. Daha sonra ise satın alma ve ödeme sürecinde karşılaşılabilecek hata ve hileler ile bunları önlemek için kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleri üzrinde oluşturulabilecek kontrol önlemleri anlatılmıştır. Günümüzün gelişen teknoloji ortamında her geçen gün daha fazla işletme ERP tabanlı bilgi sistemleri üzerinden çalışmayı tercih etmekte fakat gerek bu sistemlerin ilk kurulumları sırasında gerekli kontrol ortamının yaratılmaması gerekse de daha sonraki kullanımları sırasında oluşturulan kontrol ortamının bozulması işletmeleri farklı hile riskleri ile karşı karşıya bırakmaktadır. Buradaki en önemli tehlike ise işletmelerin iş süreçlerini ERP tabanlı gelişmiş bilgi sistemleri üzerinden yürüttükleri için hile ihtimallerinin ortadan kalktığını düşünmeleridir

In this study, procurement and payment process, which is one of the most important transaction processes in businesses, was analyzed. Firstly, workflow of procurement and payment process and documents that are used in the process were presented. In the following parts of the study, failures and frauds that might be experienced in procurement and payment process and control actions, that could be built on entrepreneur resource planning (ERP) systems to prevent and detect these failures and frauds, were presented. In the current advance technology environment, increasing number of businesses 7 * SMMM, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muhasebe ve Finans Doktora Öğrencisi** choose to operate on ERP based information systems. However, both not creating sufficient control environment in the first implementation of the related ERP system and breaching control environment rules that set in the first place afterwards cause important fraud risks for businesses
PROCUREMENT FRAUD RISK AND DESIGNING APPROPRIATE INTERNAL CONTROL ENVERIONMENT IN PROCURMENT AND
Keywords: İşletme