Kronik hastalık tanısı konmuş hastanede yatan 6 yaş üstü çocuklarda duygusal ihmal ve istismarın incelenmesi - Sertler, Şefika (My University, 2002)
Araştırma kronik hastalığı olan 6 yaş üzeri çocuklarda duygusal ihmal ve istismarı değerlendirmek amacı ile tanımlayıcı ve analitik olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları nda yatarak tedavi olan çocuklar, örneklemini ise vaka seçim kriterlerine uyan 58 çocuk ve annesi oluşturmuştur. Veriler, Aile ve Çocuğa Yönelik Bilgi Formu, Aile Kabul ve Reddetme Ölçeği ( Çocuk Formu ) ve Aile Kabul ve Reddetme Ölçeği (Anne Formu ) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS ( Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede, yüzdelik, standart sapma, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon katsayısı ( Correlation- Coefeciengcy- Cronbach- Alfa ) kullanılmıştır. Araştırmamızda çocukların 9-11 yaş grubunda yoğunlaştığı ve yaş ortalamalarının 11.8 3.4 olduğu görülmüştür. Çalışmamızda çocuğun yaş grubu ve çocuğunu tanımlama durumuna göre annelerin reddetme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Çocuğun hastalık grubu, hastalık süresi, hastaneye yatış sıklığı, hastalığın aile üzerine yük getiren yönleri, ailenin sosyal yaşantısındaki değişiklik durumları, annenin sıklıkla yaşadığı duygu durumları ile annelerin çocuklarına karşı davranışlarında algıladığı reddetme arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Yaş gruplarına, hastalık sürelerine, okula devam durumlarına, hastalığın aileye yük getiren yönlerine, ailenin sosyal yaşantısındaki değişiklik durumlarına, annenin sıklıkla yaşadığı duygu durumlarına, annelerin çocuklarını tanımlama durumlarına göre, çocukların algıladığı reddetme arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Çocukların hastalık grupları, anneleri tarafından belirtilen davranış durumları ile algıladıkları reddetme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak kronik hastalık aileyi ve çocuğu bir çok yönden etkilemektedir. Özellikle ailede baş etme mekanizmalarının ve destek kaynaklarının eksikliği, çocuğun aşırı istekli ve negatif huy gibi özellikleri aile-çocuk ilişkisini etkileyerek, duygusal ihmal ve istismar riskini arttırabilir.

A descriptive and analytical research has been planned for the purpose of evaluation of emotional exploiting and negligence in children aged over 6 years and who have chronic illness. The children who undergo a treatment by hospitalization at Child Health and Disease form the cosmos of the research, while the 58 children and their mothers who conform with the criteria of case selection forming the examples. The data has been collected by using Parenteral Acceptance Rejection Questionnaire (Mother Form), Parental Acceptance Rejection Questionnaire (Child Form) and Family and Child Oriented Information Form. The data obtained has been analised by using SPSS ( Statistical Package for Social Sciences). Percentage, Standard Deviation , One-Way Variance Analysis (ANOVA), Correlation Co-efficiency - Cronbach-Alfa has been used in statistical evaluation. In our research, it has been seen that age average of children are 11.9 ± 3.4 and the children are intensified between 9 -11 age groups. A meaningful statistical relation has been determined between the children's age group and mothers' refusal points according to mother's definition for their children. No meaningful statistical relation found between the children's refusal and group of child's illness, hospitalization frequency, aspects of the economical burden of the illness on the family, changes of the social life of the family because of the illness. emotional situation of the mothers at our studies. A meaningful statistical relation found between the children's refusal and group of child's illness, period of illness, attendance to their school duties, aspects of the economical burden of the illness on the family, changes of the social life of the family because of the illness. emotional situation of the mothers at our studies. No meaningful and statistical relation seen between the children's illness group and their refusals and behaviors determined and sensed by their mothers. As a result, a chronic disease might effect the family and the child in many ways. Especially lack of coping mechanisms and support source in the family as well as the child's special reactions such as extreme willingness and negative habits can increase the risk of emotional exploiting and negligence by influencing family-child relation.
Keywords: Çocuk Hastalıkları; Çocuk Sağlığı