Annelerin Okul Öncesi Dönem Çocuklarına Kitap Okuma ve_x000D_ Almaya İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi - UYANIK, GÜLDEN (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönem çocuklarının annelerinin çocuklarına kitap okuma ve kitapalmaya ilişkin görüşlerini derinlemesine incelemektir. Bu araştırma, karma yöntem ile gerçekleştirilmiştirve okul öncesi dönemde çocuğu olan 292 anneden öz-bildirimlerine dayalı soru formu aracılığıyla nicelveri ve 9 anne ile de yüz yüze yapılan görüşmeler aracılığıyla nitel veri elde edilmiştir. Elde edilen nicelveriler, frekans ve yüzdeleri hesaplanarak değerlendirilmiştir. Nitel veriler ise betimsel analize tabitutulmuştur. Araştırmanın sonucunda, annelerin çoğunun kendilerinin ayda bir kitap okuduğu; evindekendilerine ve eşlerine ait 0-5 arasında kitap olduğu; çocuklarına iki-üç günde bir kitap okuduğu;çocuklarının evde kendine ait kitapların sayısının 0-5 arasında olduğu; çocuklarına yaklaşık üç yaşındakitap okumaya başladığı; çevrelerinde bir halk kütüphanesi olmadığı; çocuklarına kitap alırken, alacaklarıkitabı çocukları ile birlikte seçtiği bulunmuştur. Ayrıca, araştırmaya katılan annelerin çoğu, evlerindeçocuklarının kitaplarını koymak için ayırdıkları özel bir bölüm olduğunu; çocuklarına evde en çokkendilerinin kitap okuduğunu; çocuklarının onlara kitap okumalarından hoşlandığını; kendilerinin deçocuklarına kitap okumaktan hoşlandığını; çocuklarına kitap okuduktan sonra kitaptaki hikâye hakkındabazen sohbet ettiğini ve çocuklarından kitaptaki resimlere bakarak kendisinin bir hikâye oluşturmasınıbazen istediğini; çocuklarına ayda bir ya da iki kez kitap aldığını belirtmiştir. Bununla birlikte annelerinçocuklarına kitap alırken, kitabın en çok çocukların gelişim özelliklerine uygun olmasına, kitabın konusunave çocuklarının kitabı beğenmesine dikkat ettikleri bulunmuştur.

The aim of this research is to examine in depth the views of mothers about reading and buying_x000D_ books for their preschool children. This research was conducted through a mixed method. Quantitative data_x000D_ were obtained through question form from 292 mothers of preschool children based on their self-statement_x000D_ and qualitative data were obtained from face-to-face interviews with 9 mothers. The quantitative data_x000D_ obtained were evaluated by calculating frequency and percentage. Qualitative data were subjected to_x000D_ descriptive analysis. Results show that most of the mothers read a book in a month for themselves; have_x000D_ between 0 and 5 books belonging to themselves at home; read to their children every two or three days;_x000D_ have between 0 and 5 books belonging to their children at home; began to read books to their children at_x000D_ about three years old; do not have a public library in their neighborhood; choose books with their children_x000D_ together when buying books. In addition, most of them others stated that they have a special area at home_x000D_ to set aside their children’s books; read to their children mostly themselves at home; like to read books to_x000D_ their children and their children also like being read to themselves; sometimes talk with their children about_x000D_ the story after reading; sometimes want from their children to make up a story by looking at the pictures in_x000D_ the book; buy books for their children once or twice a month. It was also found that when buying books for_x000D_ their children, mothers pay attention mostly to whether the book is suitable for children’s developmental_x000D_ characteristics, topic of the book and whether their children like the book.
Analyzing the Views of Mothers on Reading and Buying Books for Their Preschool Children