Sürdürülebilir kalkınmada akıllı kent yaklaşımı : çevresel boyutun incelenmesi - Şen Kaya, Esma (My University, 2025)
Günümüzde hızlı nüfus artışıyla birlikte, kırlardan kentlere göç hareketliliği de artmıştır. Kentsel nüfus artışıyla birlikte, yaşanan kentsel büyüme; barınma, sağlık, eğitim, ulaşım, enerji, su ve güvenlik gibi kentsel altyapı hizmetlerinin sunumunda da önemli baskılar yaratmıştır. Bu durum enerji, elektrik, su, elektrik gibi kıt kaynak kullanımının ve sağlık, eğitim gibi hizmetlerin aksamasına neden olmaktadır. Merkezi ve yerel yönetimler, söz konusu hizmetlerin sunumunda maliyetlerin azaltılması, kaynak etkinliğinin artırılması ve kullanıcılar için yaşam kalitesi yüksek yeni mekanlar tasarlanması açısından, bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) kullanılması konusunda yeni arayışlara girmişlerdir. Bu alternatiflerden biri yoğun teknoloji gerektiren akıllı kent sistemi ve buna bağlı teknoloji donanımlarıdır. Bugünkü yaşamı zorlaştıran koşullar geleceği de tehdit etmektedir. Özellikle gelecek nesiller için duyulan kaygı, küresel ısınma, dünyayı yaşanabilir kılma, ve bunun sürdürülebilir olması gibi düşüncelerden dolayı günümüzde yeni fikirler ve kalkınma politikaları gündeme gelmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı, verimli ve sürdürülebilir sistemlerin üretilmesi zorunlu hale gelmiştir. Kentsel altyapıların ve kaynakların yönetiminde, vatandaşların bugünkü ve gelecekteki ihtiyaçlarının etkin ve verimli bir şekilde karşılanmasında, tüm bunları yaparken kaynakları tüketmeden gelecek nesillere aktarılması ve kentleri sürdürülebilir kılmak için kentlerin akıllı hale gelmesine ihtiyaç vardır. Bu noktada teknolojik gelişmeleri ve çevresel sürdürülebilirliği bir arada ele alan akıllı kentlerin amacı gelecek nesillere yaşanabilir bir kent yaşamı bırakabilmektir. Sürdürülebilir kalkınma perspektifinden kent yaşam biçimlerinin ele alınması en önemli çözüm alternatiflerinden biri olmaktadır. Çünkü, çevre kirliliğini artırıcı kaynaklar yaşamı olumsuz etkilemekte, enerji fiyatlarındaki artış, küresel ısınma, enerji kaynaklarının azalması gibi olaylar, gelecek nesillerin yaşamını tehdit etmektedir. Sürdürülebilir kalkınma kavramının temelinde ise gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilme imkânı için bugünkü dünyanın ihtiyaçlarını karşılamaya odaklı bir kalkınma bulunmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma, toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutlar arasında uyumlu bir etkileşim ve denge kurulmasını amaçlayan çok boyutlu bir yaklaşımdır. Sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından biri kent yaşamıdır. Bu doğrultuda pek çok noktada yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır. Bunlardan en önemlisi akıllı kentlerdir. Sürdürülebilir kalkınma çalışmalarında özellikle yapılacaklar arasında yer alması gereken konulardan biri olarak değerlendirilmelidir. Özet olarak özellikle kentsel nüfusun yoğunlaştığı metropoliten kentlerde, yerel yönetimlerin kısıtlı kaynakların etkin kullanımında ve yaşam kalitesinin artırılmasında gerekli teknolojileri kullanarak akıllı kentler yaklaşımını uygulamaları, sürdürülebilir bir dünya yaratılmasında önem taşımaktadır.

Today, migration mobility from rural areas to urban areas has also increased with the rapid population growth.The urban growth experienced along with the urban population growth, It has also created significant pressures on the provision of urban infrastructure services such as housing, health, education, transportation, energy, water and security. This situation causes the use of scarce resources such as energy, electricity, water and electricity and the disruption of services such as health and education. Central and local governments have started new searches for the use of information and communication technologies (ICT) in terms of reducing costs, increasing resource efficiency and designing new spaces with high quality of life for users in the provision of these services. One of these alternatives is the smart city system, which requires intensive technology, and its associated technology equipment. Conditions that make life difficult today also threaten the future. New ideas and development policies are on the agenda today, especially due to concerns for future generations, global warming, making the world livable, and its sustainability. For all these reasons, it has become imperative to produce efficient and sustainable systems. In the management of urban infrastructures and resources, in order to meet the current and future needs of citizens effectively and efficiently, while doing all these, there is a need for cities to become smart in order to transfer resources to future generations without consuming them, and to make cities sustainable. At this point, the aim of smart cities, which consider technological developments and environmental sustainability together, is to leave a livable city life to future generations. From the perspective of sustainable development, addressing urban lifestyles is one of the most important solution alternatives. Because sources that increase environmental pollution affect life negatively, events such as increase in energy prices, global warming, and decrease in energy resources threaten the lives of future generations. On the basis of the concept of sustainable development, there is a development focused on meeting the needs of the present world in order to meet the needs of future generations. Sustainable development is a multidimensional approach that aims to establish a coherent interaction and balance among social, economic, and environmental dimensions. One of the most important elements of sustainable development is urban life. In this direction, there is a need for restructuring at many points. The most important of these are smart cities. It should be considered as one of the issues that should be among the things to be done especially in sustainable development studies. In summary, especially in metropolitan cities where the urban population is concentrated, it is important for local governments to implement the smart cities approach by using the necessary technologies in the effective use of limited resources and increasing the quality of life, in creating a sustainable world.
Smart city approach to sustainable development : examination of the environmental dimension
Keywords: Akıllı Kentler; City planning; Çevresel yönleri; Development; Economic development; Ekonomik gelişim; Environmental aspects; Kalkınma; Smart Cities; Sustainability; Sustainable development; Sürdürülebilir kalkınma; Sürdürülebilirlik; Şehir planlaması; Şehirleşme; Urbanization