Uluslararası pazarlara giriş stratejileri ve karton ambalaj üreticileri sektöründe inceleme - Uzman, Hande (My University, 2002)
Birinci bölümde uluslararası pazarlama kavramı tanımlanmış ve diğer pazarlama kavramları ile ilişkisi incelenmiştir. Uluslararası pazarlamaya firmaların geçiş nedenleri ve bunun ülkeler ve Türkiye açısından önemine de değinilmiştir. Bütün ülkeler pazarlama ve satış açısından büyük ölçülere, kaynaklara ve fırsatlara sahip değildirler, bu ülkelerde varlığını sürdürebilmek ve rekabetçi olabilmek için firmalar yurtdışı pazarlara açılmak zorundadırlar. Firmaları yurtdışı pazarlara yönelten yerel pazar şartları, iç pazarda yaşanan rekabet gibi daha pekçok sebep bulunmaktadır. Yurtdışı pazarlara yönlen işletmelerin doğru kararlar almaları için dış Pazar çevresi değişkenlerini tanımaları geremektedir, çünkü bu çevre yeni fırsatlar kadar yeni problemleri de beraberinde getirmektedir. Dış Pazar çevresinin başlıca değişkenleri; ·Pazar Büyüklüğü ve Göstergeleri ·Ekonomik Değişkenler ·Sosyo-Kültürel Değişkenler ·Teknoloji ve Altyapı ·Politik ve Yasal Faktörler ·Rakiplerin Durumu ·Ekonomik Topluluklar ·Dış Pazarlara Girişteki Engeller Dış pazarlara açılmayı hedefleyen bir işletme dış pazar koşullarını inceledikten ve gerekli araştırmaları yaptıktan sonra bu dış pazarlarda kendi şirketinin imkanlarına politikalarına ve amaçlarına göre dış pazarın özelliklerini de değerlendirerek en uygun pazara giriş stratejisi için karar vermek durumundadır. İkinci bölümde işletmelerin dış pazarlarda tercih edebilecekleri giriş stratejileri incelemiştir. Bu stratejilerden ihracat kendi içinde dolaylı ve dolaysız olarak ayrılmaktadır. İhracat, bir şirketin pazarlama ya da üretim organizasyonunda herhangi bir değişiklik yapmadan kendi yerel pazarından dışarıya satış yapmasıdır. İhracat bir şirkete çeşitli pazarlar için merkezi olarak kontrol edilen üretim yapma ortamı ve ölçek ekonomilerinden faydalanma imkanı sağlar. A) Direkt İhracat ·Yabancı Distribütörler ve Acenteler ·Satış Temsilcisi ·Yurtdışı Satış Ofisleri ·Dış Pazardaki Perakendeciler · Devlet Kontrolündeki İthalat Şirketleri B)Endirekt İhracat ·İhracat Komisyoncusu ·Yabancı Temsilciler ·Üreticinin İhracat Acentesi ·İhracat Yönetim Şirketleri ·İhracatçı Birlikleri ve Kooperatifleri ·Satınalma Acentesi ·Ticaret Şirketleri Ayrıca ihracatın Türkiye'deki uygulamaları ve ihracat politikaları da ele alınmıştır. Türkiye'de Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel sermaye Şirketleri tanımlanmıştır. Lisans Anlaşması da giriş stratejilerinin ikincisi olraka ele alınmıştır.Lisans verme; bir şirketin anlaşma çerçevesinde yabancı bir şirkete ticari malını üretmesi ve dağıtımını yapması için izin vermesi ya da belirli bir coğrafi bölgede onun ticari markasını, patentini veya prosesini kullanma hakkı vermesidir. Bir joint venture ise, belirli bir işin yapılması amacı ile ortaklığı ve kontrolü paylaşan iki veya daha fazla yatırımcının birden fazla ülkede oluşturduğu bir girişimdir. JV lerin avantajı ise öncelikle ortaklığa katkıda bulunan tarafların kaynak (maddi ve personel) kullanımını azaltır. Stratejik birleşmeler de bir giriş stratejisi olarak çeşitli işbirliği anlaşmalarına dayalı daha çok rakipler arasında ya da sıkça uluslararası alandaki rakiplerin farklı ülkelerdeki işbirlikleri olarak gelişmeye başlamıştır. Üretim anlaşması, bir işletmenin üretim prosesinin strateji olarak tamamının ya da bir kısmının yabancı bir ülkede gerçekleşmesidir.. Bu strateji farklı metodlarla olabilir, işletme tamamen üretimden yerli bir üreticiyle anlaşmalı olarak kontratla üretime ya da kısmen üretime geçebilir. Bu stratejilerin dışında montaj, yönetim anlaşması, anahtar teslim faaliyetler, yabancı şirket satınalma alternatif giriş stratejileri olarak incelenmiştir. Giriş stratejilerinin analizinde işletmelerin değerlendirmesi gereken başlıca kriterler yer almaktadır. Üçüncü bölümde uygulamada karton ambalaj sektörünün dünyada ve ülkemizde gelişen bir sektör olması sebebiyle, bu sektörün yurtdışı pazarlara açılmasında öncelikle şirketleri dış pazarlara yönelten sebepler, hangi ülke pazarlarına yöneldikleri, dış pazarlara girişte önem verilen faktörler ve şirketlerin hangi stratejileri tercih ettiğinin tespit edilmesi amaçlı bir incelem çalışması yapılmıştır. Uygulamada karton ambalaj üreticilerinin çoğunun ihracat yolu ile dış pazarlarda faaliyet gösterdikleri görülmektedir. Ambalajların müşterileri için tescilli ve özel ürünler olması nedeniyle lisans ya da üretim ve yönetim anlaşmaları zor görülmekle birlikte sektörde yabancı şirketler satın alarak ya da ortak yatırımlara giderek dış pazarlarda hızla yayılan karton ambalaj üreticileri çok başarılı olmaktadır.

In first chapter , described international marketing and analysed relations between other marketing concepts. Furthermore it is described why companies starts to international marketing and enter to foreign markets and its importance for Turkey. All nations do not have the same facilities regarding to their natural resources and assets, that's why nations have to enter foreign markets and overseas in order to continue their competitive advantage in global market. The reasons of the companies entering foreign markets can be depends on local market situation, local competitors, costs. New overseas markets have a lot of advantages and many promblems together, so deciding to enter new foreign markets, companies must specify new market enviroment. This market environment includes; ·Market size and indicators ·Economic factors ·Social&cultural factors ·Technology and infrastructure ·Political and legal factors ·Competitors ·Economic Unions ·Barriers of entering foreign markets After a company researched new market environment and analysed situation, it can decide about market entry strategies analysing with its own company resources, assets and goals. In the second part, entering strategies are described with tehir advantages and disadvantages. First of them expoting has two way, direckt and indirect exporting. Exporting is a strategy which company sell its products foreign markets without any changing in its production and marketing structure. Exporting provides companies to control its production centrally and scale economies. A) Direct Exporting ·Foreign distributors and agents ·Sales representative ·Foreign sales offices ·Foreign retailers ·State-controlled import company B)Indireckt Exporting ·Eport broker ·Foreign representatives ·Manufacturer's export agent ·Export management company ·Export Unions and cooperatives ·Purchasing agents ·Trading companies Furthermore it is determined exporting application in Turkey and export politics. Licesing is another foreign market entering strategy, a company gives its good's production rights and/ or distribution rights to another company in a specific territory, or company permits the licensee to use its trademark, patent or production process in a specific territory. A joint venture generally found for realising a specific or strategic business between two or more investor from different countries. Strategic alliances generally found between international competitors from different countries regarding to cooperation agreements. One of other strategy is manufacturing agreement, permits a local manufacturer to produce its good in foreign country. This strategy can be in different ways like assembly manufacturing or contrat manufacturing. Additionally these strategies turnkey operations, management contrats are determined in this chapter. And analysing alternative foreign market entering strategies with mainly factors. Last chapter includes an application regarding to entering foreign market strategies in cardboard packages manufacturing ındustry. This industry analysed because of it is an developing and important industry in our country. Cardboard packaging manufacturer's are examined for entering foreign markets, selecting entry strategy , reasons and results of this operation in international marketing decisions
Keywords: Ambalaj Sanayi; Genel yönetim; Pazarlama yönetimi; Uluslararası Pazarlama