Küreselleşmenin ulusal vergi sistemi üzerindeki - Çelik, Tuğba Cevizci (My University, 2013)
Bu çalışma, küreselleşme sürecinin vergi politikaları üzerine etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle, Türkiye açısından yürürlükteki mevzuat çerçevesinde durum değerlendirmesi yapılarak, örneklerle Türkiye’nin uğradığı vergi kayıpları incelenmiştir. 1980’lere kadar ülkeler, ekonomilerinin gelişimini ithal ikameci ve korumacı ulusal sanayiye dayandırmışlardır. 1980’lerin başında bu politikalar değişmiştir. Artan küreselleşme, vergileme alanında ulusal politikaların gücünü sınırlamaktadır. Son yirmi yılda yaşanan uluslararası ekonomik ilişkiler sonucunda ülkeler, vergileme araçlarının etkinliğini, sermaye hareketlerinin artması ve teknolojide yaşanan gelişmeler nedeniyle kaybetmektedirler. Vergi yükümlülerinin, yatırımlarını düşük vergi yüküne sahip ülkelere kaydırabilme imkanına kavuşmaları, yatırımcılara vergi yüklerini düşürme konusunda yeni olanaklar yaratmıştır. Bu süreçten yarar sağlayan kişiler, kesimler ve ülkeler bulunmaktadır. Ancak, bunun yanında küreselleşme sürecinin dışladığı grup ve kişiler çok daha fazladır ve bunlar her geçen gün daha büyük bir kayba uğramaktadır.

This study aims to analyze the effects of the globalization process on tax policies. In particular, the assessment of the situation made for Turkey within the framework of the current legislation, tax losses suffered by the examples studied in Turkey. Until the 1980’s countries have based the development of their national economies on policies of import substitution and on protecting their national industry. In the early 1980’s these policies have changed. Countries have been losing the efficiency of their traditional tools of taxation due to the increases in economic relations, mobility of capital in the international arena and the developments in technology. Since the tax payers have the ability to shift their investment funds to the low tax countries, the opportunity as a lower tax base provides an important avenue for the investors.There have been people, sectors and countries taking advantage of such a process. However, in addition to this, groups and people externalised by the process are more crowded and they are losing more and more every passing day.
Keywords: Maliye; Vergilendirme