Müzik öğretmeni adaylarının bireysel ses eğitimi dersine yönelik motivasyon ve tutumlarının incelenmesi - Kütük, Hande (My University, 2023)
Müzik eğitiminin önceden tespit edilen amaçlarının kazanım haline dönüştürebilmesi adına müzik öğretmenlerinin yerine getirmesi gereken önemli sorumlulukları bulunmaktadır. Müzik öğretmeni bu önemli sorumluluk ve görevleri yerine getirirken en çok kullandıkları ve yardımcısı niteliği taşıyan unsur kendi sesleridir. Ses detaylı bir biçimde ele alındığı zaman, müzik eğitiminin hedeflerini öğrencilere kazandırmada en çok kullandığı araçtır. Bir müzik öğretmeni adayının bireysel ses eğitimi dersine yönelik yeterli bilgi, beceri, olumlu bir yönde motivasyon ve tutuma sahip olması gerekmektedir. Motivasyon, belli bir amacı gerçekleştirmek için bireyin kendi arzu ve isteğine göre davranmasıdır. Bireyi harekete geçiren, olumlu yönde bir tepkiyi meydana getiren içsel bir dayanak olarak tanımlanmaktadır. Tutum, hem sosyal algımızı hem de davranışlarımızı etkileyen unsurlardan biridir. Tutumlar olaylara, durumlara veya insanlara yönelik belli durumlarda olumlu veya olumsuz değerlendirme ifadeleridir. Bu bağlamda öğrencilerin motivasyon ve tutum düzeylerinin çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmesi, motivasyon ve tutum arasındaki ilişkinin tespit edilmesi önemli bir durum olarak görülmektedir. Araştırmada; bireysel ses eğitimine yönelik incelenen müzik öğretmeni adaylarının motivasyon ve tutumları arasında ne düzeyde bir ilişki olduğunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 2017 yılında Ekici’nin ortaya koymuş olduğu “Bireysel Ses Eğitimi Dersi Motivasyon Ölçeği” ile Ekici tarafından 2012 yılında gerçekleştirirken “Bireysel Ses Eğitimi Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma, nicel araştırma olup betimsel ilişkisel tarama modelinde ve korelasyonel boyutlar taşımaktadır. Bu araştırmanın evrenini Türkiye’de bulunan müzik öğretmenliği bölümleri oluştururken örneklemini ise Türkiye’nin 7 farklı üniversitesinde belirlenen müzik öğretmenliği rencileri oluşturmuştur. Araştırmadan elde edilen verilere göre, müzik öğretmeni adaylarının bireysel ses eğitimi dersine yönelik motivasyon ve tutum düzeylerinin olumlu yönde yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan müzik öğretmeni adaylarının bireysel ses eğitimi dersine yönelik motivasyon ve tutum düzeyleri “cinsiyet, bireysel enstrüman, bireysel ses eğitimi dersi notu ve özel ders/ kurs vb.” bağımsız değişkenlerine göre büyük ve anlamlı bir farklılık gösterirken “üniversite, lise türü” bağımsız değişkenleri açısından da anlamlı bir v farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda müzik öğretmeni adaylarının bireysel ses eğitimi dersine yönelik motivasyon ve tutum düzeyleri arasında ise anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın, müzik öğretmeni adaylarının bireysel ses eğitimi derslerinde uygulanan yöntemlerin geliştirilmesi ve bireysel ses eğitimi dersine yönelik yapılmış olan sınırlı çalışmalara sağlayacağı katkı sebebiyle önemli olduğu düşünülmektedir. “Ses Eğitimi, Bireysel Ses Eğitimi, Motivasyon, Tutum

Music teachers have important responsibilities that they must fulfill in order to turn the predetermined goals of music education into achievements. The element that music teachers use the most when performing these important responsibilities and tasks and which is an assistant is their own voice. When the voice is considered in detail, it is the tool that music education uses the most to achieve its goals for students. A prospective music teacher should have sufficient knowledge, skills, motivation and attitude in a positive direction for an individual voice training lesson. Motivation is when an individual acts according to his own will and desire to achieve a certain goal. It is defined as an internal foundation that activates the individual and generates a reaction in a positive way. Attitude is one of the factors that affects both our social perception and our behavior. Attitudes are expressions of a positive or negative assessment of events, situations or people in certain situations. In this context, it is seen as an important situation to examine the motivation and attitude levels of students according to various demographic variables and to Decipher the relationship between motivation and attitude. In the research; it was aimed to determine the level of relationship between the motivation and attitudes of music teacher candidates who were studied Decisively for individual voice education. In line with this purpose, the Individual Voice Education Lesson Motivation Scale” put forward by Ekici in 2017 and the Attitude Scale towards Individual Voice Education Course were used by Ekici while it was carried out in 2012. The research is a quantitative research and has a descriptive relational screening model and relational dimensions. While the universe of the research was composed of music teaching departments located in Turkey, the sample was composed of music teaching department students determined at 7 different universities in Turkey. According to the data obtained from the research, it has been determined that the motivation and attitude levels of music teacher candidates towards individual voice education course are positively high. In addition, the motivation and attitude levels of the music teacher candidates participating in the research towards the individual voice education course are “gender, individual instrument, individual voice education course grade and private lesson/ lesson, etc. while a significant and significant difference was found according to the ”independent variables, it was determined that there was no significant vii differentiation in terms of the university, high school type independent variables. At the same time, it has been determined that there is a significant and positive relationship between the motivation and attitude levels of music teacher candidates towards individual voice education lesson. Dec. Range This research is of importance because of the development of the methods applied by music teacher candidates in individual voice education courses and the contribution it will provide to the limited studies conducted in individual voice education courses. Training, Individual Voice Training, Motivation, Attitude
Investigation of the motivation and attitudes of music teacher candidates towards individual voice education lesson
Keywords: Attitude; Bireysel ses eğitimi; Education; Eğitim; Individual voice training; Motivasyon; Motivasyon (Psikoloji); Motivation; Motivation (Psychology); Music teachers; Müzik öğretmenleri; Ses; Ses eğitimi; Sound; TutumVoice training