Feminist hukuk kuramı ve feminist düşünce teorileri - Yüksel, Murat (My University, 2001)
Feminist hukuk kuramy hukuk fakültelerindeki kamu hukuk departmanlary tarafyndan özerk bir hukuk disiplini olarak tanymlanyr. Feminist hukuk kuramynyn temel görevi farkly kültürel, politik ve sosyal konteksteki kadyn statülerini geli?tirmek amacyyla kadyn ko?ullaryny hukuki olarak analiz etmek ve ara?tyrmaktyr. Bu çaly?ma ile feminist hukuk kuramynyn konusunu açyklamayy planladym. Bu tez üç bölümden olu?maktadyr. Tezin birinci bölümünde feminist hukuka bir perspektif çizmek suretiyle feminist hukukun amaçlary, geli?imi, temelleri ve feminist hukukun temel sorunlary üzerinde durulmu?, ikinci bölümde feminist dü?ünce teorileri, bu teorilerin ortak ve farkly yönleri ve bu teorilere getirilen ele?tiriler açyklanmaya çaly?ylmy?tyr. Özellikle marksist, liberal, radikal, kültürel ve post modern feminizm üzerinde durulmu?tur. Üçüncü ve son bölümde ise feminist baky? açysynyn hukuka getirdi?i ele?tiriler ve kadynlaryn tarih boyunca katlandy?y ifade edilen e?itlik, ayrymcylyk, cinsel ayrymcylyk, olumlu ve olumsuz ayrymcylyk, hukukta cinsel ayrymcylyk ve ataerkillik kavramy üzerinde durulmu?tur. Hukuk kuramy genel olarak hukuk ve ya?am arsyndaki ili?kiler teorisi olup hukukun temel yapysyny ve unsurlaryny inceleyen felsefi disiplin olarak tanymlanyrken; feminist hukuk kuramy genel kadyn perspektifinden bakmak suretiyle hukukun ele?tirisi ve analizi anlamyna gelir. Hukuk kuramy genel olarak geni? ve dar anlamda olmak üzere iki anlamda kullanylyr. Geni? anlamda liberal, marksist, radikal, kültürel ve postmodern olmak üzere bütün feminist dü?ünce teorilerinin hukuk görü?leri geni? anlamda hukuk kuramy içinde de?erlendirilir. Dolayysyyla geni? anlamda tek bir feminist hukuk kuramy olmady?y gibi feminizmle ba?lantyly olmayan bir politik teori de yok gibidir. Dar anlamda feminist hukuk kuramy ise feminist hukuk kuramyny kar?ylamaz. Zira feminist hukuk kuramy hukuk ve hukuki baky? üzerine odakla?makla birlikte hukukun ne oldu?u sorusuna cevap aramaz. Zira feminist hukuk kuramy için önemli olan hukukta ve toplumda kadynyn yeridir.

The subject of feminist jurisprudence was recognised as an autonomous legal discipline by the department of public law in the faculty of law. I have planed to explain the subject of feminist jurisprudence with this thesis. This thesis consists of three section. In first section I tried to explain the purpose of feminist jurisprudence, the development of feminist jurisprudence and the problems of feminist jurisprudence particularly feminist legal methods. In the second section I tried to explain Schools of Feminist Jurisprudential Thought particularly liberal feminist theory, marxist feminist theory, cultural feminist theory, radical feminist theory, postmodern feminism and critical legal studies. Lastly in the third section I have tried to explain discrimination and eqality, the concept sex discrimination, negative and positive discrimination, sex discrimination in the law and the concept of patriarchy. The philophical discipline that examines the fundemantal nature or elements of law is called jurisprudence. The idea of jurisprudence in common usage today can be diveded into a broad and a narrow sense. In the broad sense jurisprudential theories are political theories. Every liberal, marxist and cultural political theories spawn jurisprudential wiews. There is no single feminist jurisprudence, no single political theory associated with feminism. There is also a narrow or technical sense of jurisprudence that is equated with all jurisprudence. The legitamacy of the broad sense of jurisprudence is sometimes questioned and that may be considered a basis for denying that feminist jurisprudence is really jurisprudence. It dosen't fit the narrow sense of jurisprudence. The narrow sense of jurisprudence is primarily concerned with the question, What is the law? What is distinctive about law? What are its defining features? I have tried to answer these questions. I have also focused on the concept of law as such, on legal concepts and relations and on legal functions particularly legal reasoning.
Keywords: FEMİNİZM; HUKUK