Green economy and sustainable development in transition economies case study : Ukraine - Zubko, Yevheniia (My University, 2021)
Bu makale, dünyadaki ve özellikle geçiş ekonomilerindeki sürdürülebilir kalkınma eğilimleriniincelemenin yanı sıra, yeşil ekonomiyi uygulamaya hazır olup olmadıklarını analiz etmektedir. Dünyaekonomisinin sürdürülebilir kalkınma yolunda değişmesi, hükümetlerin, çok uluslu şirketlerin,işadamlarının ve hanehalklarının düşük karbonlu ve iklim değişikliğine dayanıklı bir altyapı,yenilenebilir enerjinin geliştirilmesi ve sanayi modernizasyonu için “yeşil” fonlar yaratma ihtiyacınıgiderek daha fazla belirlemektedir. Bir örnek çalışması olarak, Ukrayna ekonomisi incelenmiştir.Çalışmanın önemi, Ukrayna'nın bağımsızlıktan bu yana birçok çevresel felaketle karşı karşıyakalmasından ve çevresel durumun tatmin edici olmamasından kaynaklanıyor. Yeşil ekonomi küresel biröncelik haline geliyor, bundan dolayı Ukrayna’nın bu konudaki başarılarını ve yeteneklerinideğerlendirmek önemli bir araştırma alanıdır. Yeşil ekonomi gelişimindeki yabancı deneyimin analiziörnek olarak Ukrayna ekonomisi için gereklidir. Ukrayna için ders alması gereken ülkeler, şu anda ABüyesi olan eski geçiş ekonomileridir, çünkü bu ülkeler ekonomi, yönetişim ve zihniyette gibi benzerözelliklere sahiptir. Çalışma şunları analiz ediyor: sürdürülebilir kalkınma kavramının ortaya çıkmasınınve gelişmesinin ön koşulları, yeşil ekonominin özü, alandaki uluslararası yönetmelik, devlet düzeyindeyeşil ekonominin analizi, geçiş ekonomilerinde yeşil ekonominin önündeki temel sorunlar ve engeller,geçiş ekonomilerinde ve Ukrayna'da çevre kirliliği, Ukrayna'da yeşil ekonominin geliştirilmesi veuygulanması için beklentiler. Çalışma, AB üyesi olduktan sonra eski sovyet ülkelerin çevre durumununönemli ölçüde iyileştiğini varsayıyor. Araştırmanın veri tabanı, ders kitapları, akademik makaleler,akademik bildiriler ve tezler, uluslararası raporlar, internet kaynakları ve istatistiksel verilerle temsiledilmektedir. Çalışma İngilizce, Rusça ve Ukraynaca dillerindeki kaynaklara dayanılarak yapılmıştır.

This paper examines trends of sustainable development in the world and particularly intransition economies, as well as analyzes their readiness to implement a green economy. Changing ofthe world economy path to sustainable development is determining the need of governments, TNCs,businessmen and households to raise “green” funds for a low-carbon and climate-resistant infrastructure,renewable energy generation and industrial modernization. As a case study, the economy of Ukraine isalso studied. Since independence Ukraine has faced many environmental disasters and theenvironmental situation is unsatisfying, that’s why the study is relevant. The green economy is becominga global priority, so assessing Ukraine’s achievements and capabilities on the topic is an important areaof research. The analysis of foreign experience in a green economy development is required in order toimplement it in economy of Ukraine. Countries from which Ukraine should take a lesson are the formereconomies in transition that are currently members of the EU, as these countries have similar featuresin economy, governance, mentality. The study analyzes: preconditions for emergence and developmentof the sustainable development concept, the essence of a green economy, international regulation in thearea, analysis of green economy at a state level, main problems and obstacles to the green economy intransition economies, environmental pollution in transition economies and in Ukraine, prospects fordevelopment and implementation of green economy in Ukraine. The study hypothesizes that afterbecoming the EU member, former transition economies’ environment situation considerably improves.Data base of the research is represented by information of manuals and textbooks, academic articles,papers and theses, international reports, Internet sources and statistical data. The study was conductedbased on the resources in English, Russian and Ukrainian languages.
Keywords: AB Direktifler; Agenda 21; chernozem; Chornobyl Bölgesi; Chornobyl Exclusion Zone; çevre dostu teknolojiler; Çevresel Kuznets Eğrisi (EKC); Çevresel Performans Endeksi (EPI); Earth Summit; eco-friendly technologies; Ecological Footprint; Ekolojik ayak izi; Environmental Kuznets Curve (EKC); Environmental Performance Index (EPI); EU Directives; Finance; geçiş ekonomileri; green economy; green investment; greentariff (feed-in tariff); ham maddeli zihniyet; International economic relations; Kyoto Protocol; Kyoto Protokolü; Maliye; Paris Agreement; Paris Anlaşması; raw-materialled mentality; sustainable development; sürdürülebilir kalkınma; transition economies; Ukraine; Ukrayna; Uluslararası ekonomik ilişkiler; yeşil ekonomi; yeşil tarife; yeşil yatırım