İstanbuldaki özel sağlık sigortası kurumlarının ve özel hastanelerin sağlıklılığının sürdürülmesini amaçlayan organizasyonlar (HMO-health maintenance organization) hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının araştırılması - Günüşen, Esra (My University, 2004)
İSTANBULDAKİ ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI KURUMLARININ VE ÖZEL HASTANELERİN SAĞLIKLILIĞININ SÜRDÜRÜLMESİNİ AMAÇLAYAN ORGANİZASYONLAR (HMO-HEALTH MAİNTENANCE ORGANİZATİON) HAKKINDAKİ BİLGİ , TUTUM VE DAVRANIŞLARININ ARAŞTIRILMASI Adı ve Soyadı:Esra Günüşen Danışman Adı:Prof.Dr.Melda Karavuş :Prof.Dr.Münir Şakrak lık Kurumları Yöneticiliği

İstanbul ili içerisinde faaliyet gösteren Özel Hastaneler ve Özel Sağlık Sigortası Kurumlarının, Sağlıklılığın Sürdürülmesini Amaçlayan Organizasyonlar (HMO) hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi amacıyla planlanmış, Nisan 2002 - Eylül 2003 tarihleri arasında, İstanbul ili içerisindeki 125 Özel hastane ve 23 Özel Sağlık Sigortası Kurumlarından araştırmaya katılan 97 Özel Hastane ve 18 Özel Sağlık Sigortası Kurumu yani toplam 115 kuruma uygulanan ,tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmaya katılan yöneticilerin % 34,8 'i kadın ,% 65,2'si erkektir. Katılımcıların %33 üniversite , % 67'si Dr. Ve üstü eğitim almıştır.%62,6 0-4 yıldır, % 36,5 5-8 yıldır, % 0,9 9 yıl ve üstü süredir aynı kurumda çalışmaktadır. Araştırmamıza katılanların %50.4'ü HMO'nun avantajlarının yeterli olduğunu, %22.6'sı yetersiz olduğunu ve % 27'si kısmen yeterli olduğunu belirtmiştir.% 23.5'u dezavantajlarını yeterli bulmuş, %18.2'si yetersiz ve % 58.3'ü kısmen yeterli bulmuştur. Araştırmamıza katılanların %72.2'si bu sistemi orta gelirlilerin tercih edeceği bir sistem olduğunu belirtirken, %13.9'u tercih etmeyeceğini ve %13.9'u kısmen tercih edeceğini belirtmiştir. Araştırmamıza katılanların %53 bu sistemin Türkiye'de uygulanabileceğini belirtirken % 51 böyle bir organizasyona katılabileceğini belirtmiştir. The Research is About HMO(Health Maintenance Organizations) The Private Hospitals and Private Health İnsurance Companies' Behaviour and to Fit The Healty Rule. SUMMARY The private hospitals and private insurance companies research about HMO( Health Maintenance Organizations) behaviour and fit to rule. This research is made April 2002-September 2003 in İstanbul.97 of 125 private hospitals and 18 of 23 private health insurance companies joined the research. The people who joined the research are %34.8 womens, %65.2men. %33 of them are qualificated university, and %62.6 qualificated as doctor and prof. %62.6 of them works 0-4 years, %36.5 of them works 5-8 years and %0.9 of them works 9 years same company. However %50.4 of The person who joined the research found enough HMO s advantage but %22.6 didn'find enough, other side %27 fount enough partial. However %23.4 of The person who joined the research found enough HMO s disadvantage but %18.2 didn'find enough, other side %58.3 fount enough partial. The people who joined the research are %72.2 clarified this model is accepted by middle-class people but %13.9 don't prefer and %13.9 may be.
Keywords: Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; Hastanelerin sunduğu hizmetler; Sağlık Kurumları Yöneticiliği; Toplumsal refah sorunları