Gönüllü sadeliğin tüketici karar verme tarzlarına etkisi ve satış promosyonlarının bu ilişkideki rolü - Diler, Seren (My University, 2019)
Gönüllü sade yaşam tarzının maddi sadelik, kendine yeterlilik, ekolojik duyarlılık, insancıl ölçek, kişisel gelişim olmak üzere beş temel değeri vardır. Günümüz koşullarında yüksek tüketim ve bu tüketim miktarına bağlı olarak gündeme gelen doğal kaynakların kullanımı ve çevre sorunları tüketimin sürdürülebilirliğini gündeme getirmektedir. Bu çalışmanın amaçlarından biri; insanın doğa üzerinde hakimiyet kurma çabasının ve her geçen gün daha fazla tüketen bireylerin, yaşamın fazlalıklardan arınması, tüketimin ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmesi ve doğayla iç içe, doğaya saygılı “gönüllü sadelik hareketini” sürdürülebilir yaşam adına ortaya koymaktır. Ayrıca Sproles ve Kendall tarafından geliştirilen tüketicilerin karar verme süreçlerini daha iyi anlamaya yardımcı olan tüketici karar verme tarzları ölçeği ile tüketicilerin sınıflandırılması hedeflenmiştir. Buradan yola çıkarak gönüllü sade yaşam biçimini tercih eden veya etmeyen tüketicilerin, tüketici karar verme tarzları tespit edilecektir.

The voluntary simple lifestyle has five fundamental values: material simplicity, self-sufficiency, environmental consciousness, human scale and personal development. In today's conditions, high consumption and depletion of natural resources due this amount of consumption and the environmental problems point out to the sustainability of consumption. One of the purposes of this study is to reveal ‘’voluntary simplicity movement’’ as a sustainable living behavior. This movement sets against the people‘s hegemonic behaviors on environment and the consumption culture which creates new needs every day, and promotes the elimination of any excesses in life and reasonable consumption shaped by the needs and voluntary simplicity movement that is aligned and surrounded by nature. Another purpose of this study is consumer classification using consumer decision-making scales developed by Sproles and Kendall with the purpose of understanding consumer’s decision-making process better. Starting from this point, consumer’s decision-making styles (whether they prefer simple lifestyle or not) are expected to be determined.
Keywords: Gönüllü sadelik; sales promotion; satış promosyonu voluntary simplicity